Hyppää sisältöön

Turpeen verotusta kiristetään, varhaiskasvatusmaksuja alennetaan, yli 30 000 työllistä lisää – Yle seurasi hetki hetkeltä hallituksen päätöksiä budjetista

Pääministeri Sanna Marinin mukaan budjetti on kokonaisuudessaan elvyttävä.

Opetusministeri Li Andersson, sisäministeri Maria Ohisalo, pääministeri Sanna Marin, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson hallituksen talousarvioneuvottelujen tiedotustilaisuudessa.
Hallitus kertoo budjettiriihessä tehdyistä päätöksistä.
Tekijät

Hallitus sai päätökseen kolme päivää kestäneet budjettineuvottelut keskiviikkona iltapäivällä. Budjettiriihen päätöksistä kerrottiin tiedotustilaisuudessa.

Ensi vuoden talousarvion kokonaissumma on 64,2 miljardia euroa. Se on 10,8 miljardia euroa alijäämäinen, mikä tarkoittaa lisävelkaa.

Pääministeri Sanna Marin (sd) avasi tiedotustilaisuuden kertomalla, että budjetti on kokonaisuudessaan elvyttävä. Kuntatalouden tukemiseen ja koronaviruksen aiheuttamiin kustannuksiin ohjataan Marinin mukaan rahaa yhteensä noin neljä miljardia euroa.

Hallitus tavoittelee sopimillaan työllisyystoimilla 31–36 000 lisätyöllistä vuosikymmenen loppuun mennessä. Hallitus myös päivitti työllisyystavoitettaan. Hallituskauden tavoitteena on sopia työllisyystoimista, jotka tuovat 80 000 lisätyöllistä aiemman 60 000 lisätyöllisen tavoitteen sijaan.

Nyt sovittuja työllisyystoimia ovat muun varhaiskasvatusmaksujen alentaminen ja työnhakuun velvoittaminen uusilla keinoilla. Merkittävä työllisyysvaikutus on myös yli 55-vuotiaiden työllisyyden parantamisella, joka siirrettiin työmarkkinajärjestöjen puitavaksi. Jos ratkaisua ei tule marraskuuhun mennessä, hallitus on sitoutunut tekemään toimet itse. Käytännössä tämä tarkoittaisi todennäköisesti niin kutsutun eläkeputken poistoa tai lyhentämistä.

Ilmastotoimia tehdään muun muassa kiristämällä turpeen verotusta sekä poistamalla päästökauppakompensaatio. Teollisuuden sähköveroa lasketaan ja energiaveron palautusjärjestelmä poistuu neljän vuoden kuluessa.

Veikkausvoittovarojen väheneminen korvataan edunsaajille täysimääräisesti vielä ensi vuonna. Tähän menee 364 miljoonaa euroa. Vastaava kompensointi ei ole hallituksen mukaan enää ensi vuoden jälkeen mahdollista.