Oli yksi viikonloppu, ja yli 40 nuorta sairastui – selvitimme, miksei kaikkia pantu karanteeniin eikä testattu heti korona-altistumisen jälkeen

Mikkelin Jukureiden kisaviikonlopun jälkipuinti jatkuu yhä Hämeenlinnassa ja Kouvolassa. Keskiviikkona on varmistunut kahdeksan uutta tartuntaa.

koronavirus
Kouvolan jäähalli.
KooKoo ja Mikkelin Jukurit pelasivat Kouvolassa lauantaina 5. syyskuuta. Arkistokuva.Antro Valo / Yle

Mikkelin Jukureiden U20-joukkueen kauden ensimmäisestä SM-kisaviikonlopusta tuli todellinen painajainen: alle 20-vuotiaiden joukkue levitti kisareissullaan koronavirusta Hämeenlinnaan ja Kouvolaan.

Jukurit vieraili Hämeenlinnassa HPK:n vieraana perjantaina 4. syyskuuta. Lauantaina joukkue suuntasi Kouvolaan pelaamaan KooKoota vastaan.

Seuraavana maanantaina kolmella Jukureiden pelaajalla todettiin koronavirustartunta. Viikon sisällä Jukureissa todettiin kaikkiaan 22 koronatartuntaa.

Kaikissa kolmessa joukkueessa on todettu yhteensä jo yli 40 tartuntaa.

Lue lisää: Näin koronavirus alkoi levitä suomalaisissa jääkiekkojoukkueissa – vaikutukset ovat ulottuneet jo neljään kaupunkiin vain muutamassa päivässä

Jukureiden varmistuneiden tartuntatapausten jälkeen altistuneiden selvitys alkoi myös Kanta-Hämeessä ja Kymenlaaksossa. Pelaajille koituneet seuraukset kuitenkin poikkesivat toisistaan.

Karanteeniin ja testiin eri aikaan

KooKoon U20-joukkueen pelaajat määrättiin karanteeniin heti seuraavana päivänä siitä, kun Jukureissa oli todettu ensimmäiset tartunnat. Karanteeni alkoi tiistaina 8. syyskuuta.

HPK:n alle 20-vuotiaiden joukkueen toiminta keskeytettiin samana iltana, mutta joukkuetta ei määrätty karanteeniin. U20- ja liigajoukkue joutuivat karanteeniin vasta torstaina 10. syyskuuta, jolloin nuorten joukkueessa todettiin ensimmäinen tartunta. Siihen mennessä Mikkelin Jukureita vastaan pelatusta ottelusta oli kulunut kuusi päivää.

KooKoon kaikki pelaajat testattiin koronaviruksen varalta viime viikon keskiviikkona, jolloin pelistä oli kulunut neljä päivää.

Myös osa HPK:n pelaajista kävi testeissä viime viikolla, mutta vain henkilökohtaisten syiden tai omien oireidensa takia. Varsinaiset joukkotestit U20- ja liigajoukkueille on tehty vasta tällä viikolla, yli viikko altistumisen jälkeen.

HPK:n alle 20-vuotiaiden joukkueessa on todettu 14 ja liigajoukkueessa kaksi tartuntaa. Viimeiset tartunnat varmistuivat keskiviikkoiltana, ja kaikki HPK:n testitulokset ovat nyt selvillä.

KooKoon U20-joukkueessa COVID-19-tartunta on todettu keskiviikkoiltapäivään mennessä kahdeksalla pelaajalla ja yhdellä ottelun toimihenkilöllä.

HPK

Joukkueiden toimintaohjeet perustuvat paikallisten tartuntataudeista vastaavien lääkäreiden, eli näissä tapauksissa Kanta-Hämeen ja Kymenlaakson sairaanhoitopiirien infektiotautien ylilääkäreiden, arvioon.

Hämeenlinnan tartuntatautiviranomaiset saivat tiedon Jukureiden U20-joukkueen ensimmäisistä tartunnoista Mikkelin tartuntatautiviranomaiselta tiistaina 8. syyskuuta hieman ennen puoltapäivää.

– Mikkeli oli jo neuvotellut vierasjoukkueen tartuntariskistä THL:n kanssa. Samoin itse keskustelin riskinarviosta THL:n edustajan kanssa kahteen otteeseen tiistai-iltapäivänä, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Janne Mikkola kertoo sähköpostitse.

Tuolloin vierasjoukkueen riski arvioitiin vähäiseksi, koska ensimmäisen Jukureiden pelaajan kerrottiin alkaneen oireilla vasta sunnuntaina eli kaksi vuorokautta ottelun jälkeen.

Rinkelinmäen jäähallikatsomossa katsojia katsomassa jääkiekko-ottelua
HPK sai vastaansa Mikkelin Jukurit 4. syyskuuta. Arkistokuvassa ottelu viime keväältä.Tomi Hänninen / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan COVID-19-tartunnan saanut henkilö voi levittää virusta eteenpäin jo 1–2 vuorokautta ennen oireiden alkamista. Myös oireeton henkilö saattaa toimia tartunnanlähteenä.

THL ohjeistaa (siirryt toiseen palveluun), että jos COVID-19-tapaus on oireeton, altistuneiksi määritellään henkilöt, jotka ovat olleet kontaktissa tartunnan saaneen henkilön kanssa 48 tuntia ennen näytteenottoa ja kaksi viikkoa sen jälkeen. Sen sijaan jos tartunnan saaneella on oireita, altistuneiksi määritellään henkilöt, jotka ovat olleet kontaktissa tartunnan saaneen kanssa 24 tunnin aikana ennen tämän oireiden alkua ja kaksi viikkoa sen jälkeen.

Mikkolan mukaan Suomessa tavallisin käytetty aika tartunnanjäljityksessä on 24 tuntia ennen oireiden alkua.

– Alle viikko altistuksesta tehtävän oireettoman henkilön testauksen poissulkuarvo on huono, joten joukkueen oireettomiksi jäävien testaus suunniteltiin tehtäväksi 14. syyskuuta. Sillä haluttiin saada käsitys siitä, onko joukkueessa kokonaan oireettomiksi jääneitä tartunnan saaneita, Mikkola perustelee.

Keskiviikkona neljä lieväoireista HPK:n pelaajaa hakeutui itse testiin. Janne Mikkolan mukaan tartuntatautiviranomaiset saivat tiedon ensimmäisestä positiivisesta testituloksesta varhain torstaina, jolloin joukkue toimihenkilöineen määrättiin karanteeniin.

KooKoo

Kymenlaakson terveyspalveluista vastaava kuntayhtymä Kymsote määräsi KooKoon kaksi liigapelaajaa karanteeniin heti maanantai-iltana sen jälkeen, kun kolmen Mikkelin Jukureiden pelaajan tartunnat olivat varmistuneet.

Karanteeniin määrätyt pelaajat olivat olleet tekemisissä Mikkelin Jukureiden sairastuneen pelaajan kanssa lauantaina pelatun SM-pelin jälkeen. Tiistaina myös KooKoon alle 20-vuotiaiden joukkue asetettiin karanteeniin.

Kymsote määräsi vapaa-ajallaan altistuneet KooKoon liigapelaajat ja koko U20-joukkueen testattaviksi. Syynä oli se, että Jukureiden joukkueessa todettiin tiistaina useita uusia tartuntoja.

Infektiotautien ylilääkäri Risto Pietikäinen sanoo, että pelaajat haluttiin testata nopeasti sen takia, että he olivat altistuneet myös vapaa-ajallaan.

– Keskustelimme asiasta THL:n kanssa ja suunnittelimme testejä alun perin torstaille tai perjantaille. Testejä kuitenkin aikaistettiin, koska joukkueella oli kiire selvittää tilannetta, jotta tulokset saataisiin viikonlopuksi. Mekin halusimme selvittää ensiarvion mahdollisimman pian, Risto Pietikäinen sanoo.

Kaikki tartunnat pelistä

Pietikäisen mukaan Mikkelin Jukureiden kanssa ottelun jälkeen vapaa-ajallaan altistuneilla KooKoon liigapelaajilla ei ole todettu tartuntaa.

– Se oli yllättävää, ettei sieltä ole poikinut positiivisia tapauksia, vaan kaikki tartunnat ovat tulleet pelistä, Risto Pietikäinen sanoo.

Pietikäisen mukaan Jukureiden pelaajat eivät olleet tekemisissä yleisön kanssa, joten altistumisriski kohdistui vain vastustajajoukkueeseen. Pelaajilla tartuntoja on todettu, vaikka kontaktit ovat olleet Pietikäisen mukaan melko lyhytaikaisia.

– Valitettavasti tartuntamäärä on osoittautunut yllättävän suureksi. Sama havainto on ollut myös muualla, että lyhytkin pelitapahtuma voi välittää tartunnan.

Kouvolan jäähallissa KooKoon jääkiekkokaukalo.
Kouvolan jäähallissa pelit ovat nyt tauolla. Arkistokuva.Antro Valo / Yle

Pietikäinen muistuttaa, ettei tartunnan saanut tartuta muita heti altistumisen jälkeen vaan vasta muutaman päivän tartunnasta. Näin ollen KooKoon altistuneet pelaajat eivät voineet tartuttaa muita heti pelin jälkeen.

Hämeenlinnassa jääkiekkoilijoiden joukkotestit määrättiin vasta tälle viikolle eli reilun viikon päähän Jukurit-ottelusta.

Tartuntatautiviranomaiset saivat heti otteluviikonlopun jälkeen tiedon, että HPK:n pelaajat eivät olleet minkäänlaisessa lähikontaktissa sairastuneisiin pelaajiin kaukalon ulkopuolella.

Infektioylilääkäri Janne Mikkolan mukaan Mikkelin Jukureissa todettujen tartuntatapausten jälkeen toimittiin sen mukaan, että suurin tartuntavaara oli samassa pukukopissa ja bussissa lähellä olleilla.

– On kuitenkin ilmeistä, että tartuntoja on tullut selvästi odotettua herkemmin myös kaukalossa, Mikkola toteaa.

"Kyseessä aina lääkärin arvio"

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo molempien sairaanhoitopiirien toimintaa. Sosiaali- ja terveysministeriö on linjannut (siirryt toiseen palveluun), että aluehallintovirasto paitsi valvoo, myös sovittaa tarvittaessa yhteen eri viranomaisten toimintaa tartuntatautilain mukaisesti.

Aluehallintoylilääkäri Mikko Floréen ei näe, että kummankaan sairaanhoitopiirin arviossa olisi välttämättä tapahtunut virhettä.

Floréenin mukaan tartuntataudeista vastaavien lääkäreiden arvioon vaikuttaa esimerkiksi se, miten tartuntaketjun selvitys etenee, ovatko altistuneet oireisia ja millä aikataululla paikkakunnalla on mahdollisuus päästä testeihin. Hän muistuttaa, että silloin kun rajoitetaan ihmisen vapautta, siihen täytyy olla selvät perusteet.

– Kuinka mahdollinen tartunta on ollut, on suhteellinen kysymys, Mikko Floréen sanoo.

Hänen mukaansa arvioon vaikuttaa esimerkiksi se, kuinka pitkään taudin kantaja ja altistunut ovat olleet riittävän lähellä toisiaan ja kuinka tartuttavassa vaiheessa viruksen kantaja on ollut.

THL:n mukaan lähikontakti tarkoittaa esimerkiksi yli 15 minuutin kohtaamista kasvotusten alle kahden metrin etäisyydellä, fyysistä kontaktia tai suojautumatonta kontaktia tartunnan saaneen eritteisiin kuten yskään.

Floréen uskoo, että jääkiekko-otteluiden jälkeen tapahtuneisiin tilannearvioihin on vaikuttanut myös se, oliko pelaajilla kontakteja toisen joukkueen kanssa ennen peliä tai sen jälkeen vai olivatko he kontaktissa vain pelin aikana.

– Se on aina hyvin monimutkainen riskien arviointi. Ei ole mitään matemaattista kuviota siitä, että jotain seuraisi jostakin. Vaikka samaa tilannetta olisivat arvioimassa eri ammattilaiset, voi olla, etteivät he päädy samaan lopputulemaan, Floréen toteaa.

Aluehallintoylilääkäri Mikko Floréenin mukaan aluehallintovirasto ei voi valvontaviranomaisena myöskään tarkkaan määritellä, mikä olisi oikea tapa toimia.

– Tällaista ohjeistusta ei anneta. Kyseessä on aina kunnan tartuntataudeista vastaavan lääkärin arvio, joka vaatii kokemusta ja ammattitaitoa.

Myös Kanta-Hämeen infektioylilääkäri Janne Mikkola sanoo, että asiantuntijat neuvottelevat keskenään ratkaisumalleista ja pyrkivät perusteltuihin ratkaisuihin. Mikkola uskoo, että he oppivat tästä kokemuksesta.

– Jatkossa myös vastustajajoukkueet varmasti määrätään saman tien tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin, jos toisesta joukkueesta löytyy varmistettuja COVID-19-tapauksia, Janne Mikkola toteaa.

Klo 18:36 juttua päivitetty. Lisätty tiedot HPK:n uusista tartunnoista.

Voit keskustella aiheesta 17.9.2020 kello 23.00 asti.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus