1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Nyt tulee kunnon myrsky – länsirannikolla tuuli voi puhaltaa puuskissa jopa 30 metriä sekunnissa, vettä paikoin luvassa yli 50 milliä

Lappi säästynee myrskyltä. Suurimmat sateet painottuvat maan keskiosaan.

Matalapaine tuo syysmyrskyn Suomeen keskiviikkona ja torstaina
Matalapaine tuo syysmyrskyn Suomeen keskiviikkona ja torstaina

Voimakas syysmyrsky saapuu Suomeen keskiviikkona, ja se tarkoittaa myrskyisän tuulen lisäksi sateita.

Tuuli kääntyy puhaltamaan keskiviikkona illalla pohjoisesta ja tuuli voimistuu myrskylukemiin Pohjanlahdella. Myrskymatalapaine saapuu keskiviikkona Pohjanmaalle ja väistyy torstaina kaakkoon.

Ilmatieteen laitos luonnehtii myrskyä vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen voimakkaaksi, koska tyypillisesti näin voimakkaat myrskyt ajoittuvat myöhempään syksyyn ja talveen.

Ylen metorologin Anne Borgströmin mukaan kovimmat tuulet puhaltavat maan länsirannikolla torstaina.

– Maa-alueilla tuuli voi puhaltaa puhaltaa puuskissa yli 20 metriä sekunnissa ja länsirannikolla vieläkin kovempaa, 25–30 metriä sekunnissa, kertoo Ylen meteorologi Anne Borgström.

Merialueilla keskituuli on keskiviikkona ja torstaina 25–30 metriä sekunnissa. Selkämerellä aallonkorkeus voi nousta 7 metriin.

Myrsky tuo mukanaan myös runsaita sateita Vaasa–Joensuu-linjan pohjoispuolelle, jossa voi paikoin sataa vettä yli 50 millimetriä, sanoo Borgström. Suurimpia sateita ennustetaan alueille, joissa on jo syyskuun aikana muutenkin satanut tavallista enemmän, arvioi Ilmatieteen laitos.

– Etelämpänä sateet jäävät huomattavasti vähäisimmiksi. Lappi puolestaan säästynee myrskyltä.

Kuva: Anne Borgström / Yle

Pitkät sähkökatkot ja tulvat mahdollisia

Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen (siirryt toiseen palveluun) torstaiksi maan etelä- ja keskiosaan vaarallisen voimakkaasta tuulesta. Ilmatieteen laitoksen mukaan ihmisten kannattaa varautua pitkiin sähkökatkoihin, katkoksiin teleliikenteessä sekä tuulivahinkoihin.

Maan keskiosaa, Pohjois-Pohjanmaata ja Kainuun eteläosia varoitetaan sateesta. Ilmatieteen laitoksen mukaan sateet voivat aiheuttaa tulvia taajama-alueilla ja liikenteessä on kohonnut vesiliirtovaara.

Myrskytilanne muistuttaa ennusteiden perusteella vuoden 2019 alun Aapeli-myrskyä, joka aiheutti runsaasti sähkökatkoja ja puustotuhoja erityisesti länsirannikolla sekä Ahvenanmaalla, kertoo Ilmatieteen laitos tiedotteessa.

Perjantain vastaiseen yöhön mennessä myrskyn pitäisi olla Suomessa ohi.