1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. myrskyt

Syysmyrsky lähestyy – pelastuslaitos kehottaa siirtämään pihakalusteet suojaan ja kiinnittämään trampoliinin tukevammin maahan

Syysmyrsky lähestyy Suomea ja se tuo mukanaan runsaita sateita myös Pohjois-Pohjanmaalle.

Syksyn ensimmäisestä myrskystä odotetaan poikkeuksellisen voimakasta. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Tämän syksyn ensimmäinen myrsky on ovella.

Lännestä saapuva syvenevä matalapaine tuo mukanaan voimakkaita tuulia ja rankkasateita.

– Myrsky on vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen voimakas. Tyypillisesti näin voimakkaat matalapainemyrskyt ajoittuvat myöhempään syksyyn ja talveen. Maa-alueilla puissa on vielä lehdet ja maa on roudaton, mikä tekee tästä myrskystä talvimyrskyjä vaikuttavamman, kertoo päivystävä meteorologi Ville Siiskonen Ilmatieteen laitoksen tiedotteessa.

Myrskyyn liittyy myös runsaita sateita, jotka painottuvat maan keskiosaan sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun eteläosiin. Sadetta voi paikoin kertyä yli 40 millimetriä keskiviikkopäivästä torstaiaamuyöhön asti. Alueella on kuluvan syyskuun aikana satanut jo selvästi tavanomaista enemmän.

Jokilaaksojen pelastuslaitos kehottaa varautumaan syysmyrskyyn. Pihalta kannattaa kerätä suojaan pihakalusteet ja muu irtain tavara, joka voi tuulessa lentäessään aiheuttaa lisävahinkoja. Erityisen vaarallinen voi olla irtonainen suuri trampoliini, joka lentäessään aiheuttaa vahinkoa. Trampoliini kannattaa kiinnittää maahan varsinkin aukeilla alueilla johon tuuli pääsee puhaltamaan.

Perämerelle annetaan keskiviikkoaamupäiväksi kovan tuulen varoitus, itätuulen voimakkuun on 17 m/s. Keskiviikkona illalla ja torstain välisenä yönä kovan aallokon todennäköisyys on 60 prosenttia. Merkitsevä aallonkorkeus voi ylittää neljä metriä.

Torstain aikana sadealue liikkuu kohti kaakkoa ja heikkenee.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.