Pelastuslaitos ei nosta valmiuttaan voimakkaan syysmyrskyn lähestyessä: "Lisävoimia saadaan nopeasti hälytettyä"

Voimakkaimmat tuulet puhaltavat länsirannikolla. Keski-Pohjanmaalla vettä voi tulla paikoin vuorokaudessa yli 50 millimetriä.

myrskyt
Meri tyrskyää kovalla tuulella.
Syksyn ensimmäisestä myrskystä odotetaan poikkeuksellisen voimakasta. Kuvituskuva.Henrietta Hassinen / Yle

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitos ei nosta valmiuttaan voimakkaan syysmyrskyn takia.

Myrsky tuo mukanaan voimakkaita tuulia ja rankkasateita keskiviikolle ja torstaille Pohjanlahden rannikolle ja maan keskiosaan.

Syynä on pelastusjohtaja Terho Pylkkäsen mukaan se, että Ilmatieteen laitos muutti tuuliennustettaan maltillisemmaksi.

– Aluksi maa-alueille ennustettiin yli 25 metriä sekunnissa puhaltavia puuskia, mutta tiistaina iltapäivällä ennuste laskettiin noin 20 metriin, kertoo Pylkkänen.

Asia on myös kustannuskysymys, koska varallaolo maksaa.

Myrsky tuo Keski-Pohjanmaalle paikoin rankkoja sateita ja voimakkaita, yli 20 metriä puuskissa puhaltavia tuulia. Vettä voi tulla vuorokaudessa yli 50 millimetriä.

Pelastuslaitos kehottaa varautumaan sadevesiviemärien tulvimisiin, sähkökatkoihin ja tuulituhoihin. Myös alikulut voivat tulvia.

Länsirannikon merialueilla puhaltavat torstaina kovimmat tuulet, jopa 25–30 metriä sekunnissa.

Lisävoimia saatavilla nopeasti

Normaalivuorossa esimerkiksi Kokkolan paloasemalla on välittömässä valmiudessa kuusi pelastustyöntekijää ja Pietarsaaressa viisi. Lisäksi kahdeksaltatoista sopimusasemalta löytyy lisävoimia tarvittaessa.

– Jos tehtäviä alkaa tulla runsaasti, silloin sopimusasemille hälytetään väkeä nopeasti, kertoo pelastusjohtaja.

Myrsky vaikuttaa voimakkaasti myös vedenkorkeuksiin. Rannikolla ihmisiä kehotetaan varautumaan meren pinnan voimakkaaseen laskuun.

Tulvakeskus varoittaa jokien vedenkorkeuksien nousevan nopeasti kaikissa vesistöissä Vaasan seudulta aina Ouluun saakka. Myös paikalliset tulvat ovat mahdollisia.

Ilmatieteen laitos luonnehtii myrskyä vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen voimakkaaksi, koska tyypillisesti näin voimakkaat myrskyt ajoittuvat myöhempään syksyyn ja talveen.

– Maa-alueilla puissa on vielä lehdet ja maa on roudaton, mikä tekee tästä myrskystä talvimyrskyjä vaikuttavamman, kertoo päivystävä meteorologi Ville Siiskonen.