1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. biojätteet

Lapsiperheen ruoantähteet viimein kiertoon – biojätteen erilliskeräys käynnistyi omakotialueilla Lahdessa

Päijät-Hämeen Jätehuollon biojätteen keräyskokeiluun tuli satoja hakemuksia.

Villähteellä asuva Mari Kivelä on tyytyväinen alkaneeseen biojätteen erilliskeräykseen. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Kerrostalosta omakotitaloon Villähteelle muuttaneelle viisihenkiselle perheelle oli pienoinen yllätys, että biojätteelle ei ollutkaan erilliskeräystä kuten kerrostaloissa, vaan ruoantähteet piti heittää sekajätteen joukkoon.

Toinen vaihtoehto olisi ollut kompostoida syntyvä biojäte itse, mutta se ei oikein innostanut kiireistä pienten lasten äitiä. Kun naapuri vinkkasi Päijät-Hämeen Jätehuollon etsivän biojätteen erilliskeräykseen halukkaita bioneerejä omakotialueilta, niin Mari Kivelä ilmoittautui saman tien vapaaehtoiseksi bioneeriksi.

– Ihan tosi hyvä juttu, että meidän alueelle tuli tämä keräys. Se on ollut vähän harmillista, että biojäte on tähän asti mennyt sekajätteen joukkoon.

Kivelän perheessä on kolme alle kouluikäistä lasta ja ruokaa päätyy tähteeksi melkein joka aterialta.

– Ei ne äidin tekemät ruoat koskaan niin hyviä ole, että ihan koko lautanen tyhjenisi, Kivelä naurahtaa.

Innokkaita bioneerejä löytyi helposti

Päijät-Hämeen Jätehuollon kehityskoordinaattori Jani Vehviläinen kertoo, että bioneerihaku biojätteen erilliskerääjiksi omakotialueilta oli varsin suosittu. Hakemuksia tuli yli 500, mutta kaikkia ei voitu ottaa mukaan.

Mukaan valitut 226 bioneeria (siirryt toiseen palveluun) valittiin asuinalueilta, joista tuli eniten hakemuksia ja jotka logistisesti sijaitsevat järkevän ajomatkan päässä toisistaan.

– Asiakas saa kaikki erilliskeräysvälineitä myöten. Ulko- ja sisäastiat sekä keräyspussit kuuluvat hintaan, Vehviläinen kertoo.

Biojäteastia tyhjennetään kahden viikon välein, tyhjennys maksaa 6,50 euroa kerralta. Mikäli asiakas on niin sanottu biolinkki-asiakas, niin hänen pihallaan on isompi astia, mihin lähistön pienemmät astiat tyhjennetään. Hinta on silloin edullisempi, 5 euroa kerralta.

Lahdessa biojätettä erilliskerätään vuoden kestävässä kokeilussa seitsemältä pientaloalueella. Kokeilussa ovat mukana asukkaita Kariston, Villähteen, Ahtialan, Launeen, Metsä-Hennalan, Patomäen ja Renkomäen asuinalueilta.

Biojätteen erilliskeräyskokeilulla Päijät-Hämeen Jätehuolto valmistautuu uudistuvaan jätelainsäädäntöön.

Sen mukaan yli 10 000 asukkaan taajamissa biojätteen keräys saattaa tulla pakolliseksi kaikkien kiinteistöjen osalta vuoden 2024 alusta.

Bioneerit saivat tällaiset biojäteastiat pihoilleen. Astia tyhjennetään 2 viikon välein. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Lue lisää:

Lobbausta ja ankaraa taistelua roskapusseista – Suomen jätehuollon villissä lännessä viranomaiset painostetaan hiljaisiksi

Sekajäteastioihin päätyy yhä liikaa biojätettä – pian myös omakotiasujien tulee kerätä ruuantähteensä erikseen