1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. myrskyt

Jokien vedenpinnat nousevat nopeasti ja merenpinta laskee

Tulvakeskus varoittaa keskiviikon ja torstain sateista ja myrskyistä. Merenkurkussa merivesi laskee -70 sentin tasolle.

Matalapaine saa merivedenkorkeuden laskemaan voimakkaasti. Kuva: Anna Wikman / Yle

Huomenna keskiviikkona Suomeen saapuva myrskymatalapaine vaikuttaa voimakkaasti vedenkorkeuksiin. Tulvakeskus varoittaa jokien vedenkorkeuksien nousevan nopeasti kaikissa vesistöissä Vaasan seudulta Ouluun saakka. Myös paikalliset tulvat ovat mahdollisia.

Samaan aikaan, kun jokivedet nousevat, merivesi laskee voimakkaasti. Minimitaso saavutetaan torstaina puoliltapäivin. Tulvakeskuksen mukaan Merenkurkussa merivesi laskee -70 sentin tasolle eli lähes metrin tiistain lukemista. Perämerellä vesi laskee Merenkurkkuakin alemmaksi.

Ennusteen mukaan vettä voi sataa keskiosissa Suomea 30–50 millimetriä vuorokaudessa, paikoin enemmänkin.

Talvimyrskyjäkin vaikuttavampaa

Ilmatieteen laitoksen tiistaina tekemän ennusteen mukaan pohjoisenpuoleinen tuuli voimistuu myrskylukemiin Pohjanlahdella keskiviikkona iltapäivällä. Lisäksi merialueilla aallokko on kovaa.

– Myrsky on vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen voimakas. Tyypillisesti näin voimakkaat matalapainemyrskyt ajoittuvat myöhempään syksyyn ja talveen. Maa-alueilla puissa on vielä lehdet ja maa on roudaton, mikä tekee tästä myrskystä talvimyrskyjä vaikuttavamman, sanoo päivystävä meteorologi Ville Siiskonen Ilmatieteen laitoksen tiedotteessa.

Lue lisää:

Nyt tulee kunnon myrsky – länsirannikolla tuuli voi puhaltaa puuskissa jopa 30 metriä sekunnissa, vettä paikoin luvassa yli 50 milliä

Pelastusala neuvoo pohjalaisia varautumaan myrskyn varalle – autoiluakin kannattaa välttää