Pelastusala neuvoo pohjalaisia varautumaan myrskyyn – autoiluakin kannattaa välttää

Jos autoilu on välttämätöntä, varaa mukaan lämpimät ulkoiluvaatteet, ruokaa ja juomaa, todetaan Pohjanmaan pelastusalan liitosta.

pelastustoiminta
Päivö-myrsky kaataa puita Itä-Suomen alueella.
Päivö-myrsky riehui kesäkuussa Itä-Suomessa. Nyt myrskysäähän varaudutaan muun muassa Länsi-Suomessa.Antti-Petteri Karhunen / Yle

Pohjanmaan pelastusalan liitto muistuttaa, että lähestyvään myrskyyn ja runsaisiin sateisiin kannattaa varautua etukäteen.

– Myrskyihin on aina viisasta varautua etukäteen. Lataa siis matkapuhelimet ja tarkista taskulamppujen paristot. Tarkista ja tarvittaessa päivitä myös kotivarasi, neuvoo Suomen pelastusalan keskusjärjestön SPEK:n Pohjanmaan alueellisen liiton toiminnanjohtaja Sirpa Suomalainen liiton tiedotteessa.

Kotivaraan (siirryt toiseen palveluun) kuuluu pelastusalan mukaan riittävä määrä vettä, ruokaa ja muita päivittäin tarvittavia tavaroita.

– Kotivaran pitäisi riittää useaksi päiväksi, jotta hätä ei yllätä, vaikka täydennyksiä ei muutamaan päivään voisikaan hankkia.

Merelle ei nyt kannata lähteä, mutta pelastusalan asiantuntijat ohjeistavat jopa välttämään autoilua kovimman myrskyn aikana.

– Jos autoilu on välttämätöntä, varaa mukaan lämpimät ulkoiluvaatteet, ruokaa ja juomaa, Sirpa Suomalainen jatkaa.

Ei turhia soittoja hätäkeskukseen

Myrskyn aikana pelastuslaitokset keskittyvät hoitamaan akuutteja ja ennen kaikkea vaaraa aiheuttavia tilanteita. Pohjanmaan pelastusalan liitossa toivotaan, että hätäkeskusta ja pelastajia ei kuormitettaisi turhaan.

– Sellaiset tuhot, joista ei ole välitöntä haittaa tai vaaraa, tulee hoitaa myöhemmin itse tai yhteistyössä esimerkiksi kunnan kanssa. Jos vauriopuut ovat kaatuneet sähkölinjan päälle, on asiasta ilmoitettava oman alueen energiayhtiöön. Linjojen päälle kaatuneita puita ei saa mennä itse poistamaan sähköiskuvaaran takia.

Ilmatieteen laitos ennustaa keskiviikolle ja torstaille voimakkaita tuulia merelle ja maa-alueille. Voimakas tuuli voi aiheuttaa muun muassa puiden kaatumisia ja sähkökatkoja. Merelle on myös luvattu erittäin voimakasta aallokkoa.

Lue lisää:

Jokien vedenpinnat nousevat nopeasti ja merenpinta laskee

Nyt tulee kunnon myrsky – länsirannikolla tuuli voi puhaltaa puuskissa jopa 30 metriä sekunnissa, vettä paikoin luvassa yli 50 milliä