Näin palkkametsästäjät poistavat supikoirat saaristosta – katso videolta, millainen oli tehoisku Tunhamniin

Vesilintujen kannat ovat romahtaneet. Koirapartiot tyhjentävät saaria haitallisista supikoirista järjestelmällisesti - kulukorvaukset ja pieni palkka tehostavat työtä.

supikoira
metsästäjä kantaa tapettua supikoiraa
Videon kuvaaja Samuli Holopainen ja editoija Topi Nurmilaakso.

Lintukantoja vakavasti verottavien vieraspetojen pyynnissä on siirrytty harrastamisesta osa-aika-ammattilaisuuteen. Metsästystä tuetaan valtion ja nyt myös yksityisten mailla.

Koira ja metsästäjä rantakalliolla
Nyt mennään eikä meinata. Amerikan kettukoira Oku kiskoo isäntäänsä Tommy Arfmania.Jari Hakkarainen / Yle

Suojelualueista huolehtiva Metsähallitus on nimennyt viitisenkymmentä vastuullista pyytäjää Virolahdelta Merenkurkun edustalle ulottuvalle saaristoalueelle. Pyytäjille maksetaan palkkaa 5 000 euroa vuodessa ja kuluja korvataan enintään 1 500 euroa vuodessa. Toimintaa on kokeiltu kahden vuoden aikana.

supin rikkoma linnun muna metsästäjän kädessä
Saaristomerellä Tunhamnissa lintujen lisääntyminen onnistuu huonosti. Tommy Arfman esittelee supikoiran tyhjentämän munan kuorta. Hampaanjälki näkyy.Jari Hakkarainen / Yle

Tänä vuonna alkanut Maa- ja metsätalousministeriön Sotka-hanke rahoittaa pienpetojen tehojahtia yksityismailla. Hankkeen ja Metsähallituksen toimilla tavoitteena on tyhjentää saaret minkeistä ja supikoirista systemaattisesti ulkosaaristosta alkaen.

metsästäjien vene saaristossa
Saaristo-olosuhteissa tarvitaan kunnon kalustoa metsästyksen järjestämiseksi.Jari Hakkarainen / Yle

Pyyntivastaavilta edellytetään saaristo-olosuhteiden tuntemusta ja kokemusta saariston vieraspetopyynnistä. Lisäksi on oltava tehtävään oppinut koira, varakoira ja kalustoa vesilläliikkumista varten.

karhukoira on ajanut supikoiran kivenkoloon
Karjalan karhukoira Ursa löysi alle puolessa tunnissa supikoiran Tunhamnin saaresta. Haukun jälkeen, tulee paukku, kun metsästäjä lopettaa supin kallionkoloon.Jari Hakkarainen / Yle

Saaristomerellä tehtävää hoitaa Saaristoluonnon hoito- ja suojeluyhdistys. Kemiönsaarelainen, kokenut metsästäjä Tommy Arfman sanoo rahakorvauksella olevan iso merkitys. Verrattuna talkootyöhön, palkatuilta voi vaatia tuloksia.

– Ettei keväällä enää löydy pienpetoja.

metsästäjä ja koira
Riistapäällikkö Mikko Toivola ja supikoirajahtia opettelemaan tullut saksalainen metsästysterrieri Viivi seuraavat kuinka supi lopetetaan.Jari Hakkarainen / Yle

Valtakunnallisena tavoitteena on poistaa vieraspedot ulkosaaristosta alkaen. Pelkästään suojelualueiden petometsätys ei riitä, vaan kaikki alueen saaret, yksityiset mukaan lukien, olisi metsästettävä tyhjiksi. Sen jälkeen on seurattava, etteivät pedot palaa takaisin.

Varsinais-Suomen riistakeskuksen riistapäällikkö Mikko Toivola muistuttaa, että työ vaatii vuosia.

– Jos Sotka-rahoitus jatkuu viisi vuotta, niin huomattavan paljon uusia alueita olisi petovapaina.

metsästäjä kantaa tapettua supikoiraa
Sami Vaseniuksen lopettama urossupikoira on kolmastoista Tunhamnista pyydystetty. Todennäköisesti sen jälkeläisiä lymyää vielä jossakin ja saarelle on tultava uudelleen.Jari Hakkarainen / Yle

Metsähallituksen luonnonsuojelupäällikkö Pekka Heikkilä arvioi, että Suomen saaristo saadaan petotyhjiöksi 5–10 vuodessa.

Korjaus klo 20:14 Tekstissä ja kuvantekstissä kertaalleen mainittiin virhellisesti lajksi supi. Se korjattiin supikoiraksi.

Lue tämäkin:

Saaristolintujen kannat hupenevat – Luonnonsuojelun syytä, sanoo ikänsä meren äärellä asunut Kari Saramo