1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Tutkimus: Hengityssuojaimet sopivat huonoiten naisten ja aasialaisten kasvoille

Monissa maissa naiset kattavat vähintään kolme neljäsosaa terveydenhoitoalan työntekijöistä.

Kuvituskuva Kuva: Marja Väänänen / Yle

Naispuoliset ja aasialaista alkuperää olevat terveydenhuollon ammattilaiset ovat todennäköisimpiä altistumaan koronavirukselle hengityssuojainten huonon istuvuuden vuoksi, selviää brittiläisen anestesialääkäreiden yhdistyksen Association of Anaesthetistsin raportista (siirryt toiseen palveluun).

Tutkimuksissa testattiin muun muassa FFP2- ja FFP3-tehokkuusluokan hengityssuojainten käyttöä riskitilanteissa. Raportin mukaan sairaaloissa ei aina käytetä tarpeeksi aikaa suojainten istuvuuden varmistamiseen, vaan testaaminen jätetään henkilökunnan vastuulle.

– Tyydyttävä suoja ilmassa leijuvia virushiukkasia vastaan syntyy vasta, kun hengityssuojain on tiiviisti käyttäjänsä kasvoilla. Jos suojus vuotaa, suodattamatonta ilmaa vedetään suojuksen sisään, raporttia kirjoittamassa ollut professori Britta Von Ungern-Sternberg Länsi-Australian Yliopistosta sanoo uutistoimisto AFP:lle.

Huonoin tilanne aasialaisilla naisilla

Ennen koronaviruspandemiaa tehtyihin tutkimuksiin perustuvassa raportissa kerrotaan, että korkeimman tason istuvuustestissä vain 85 prosentille naisista löytyi sopiva hengityssuojain. Miesten kohdalla prosenttiosuus oli 95. Miesten oli myös helpompi löytää sopiva maski ensiyrittämällä.

Myös rodullisia eroja löyty tutkimuksissa. Valkoihoisille maskien onnistunut sovitusaste oli 90 prosenttia, kun aasialaisille se oli 84 prosenttia. Huonoin tilanne oli aasialaista alkuperää olevilla naisilla, joiden kohdalla kasvomaski istui onnistuneesti vain 60 prosentille.

Raportin mukaan Yhdysvalloissa käytettävässä sovitustestipaneelissa naiset ja aasialaiset ovat aliedustettuina. Uutistoimisto AFP:n mukaan monissa maissa naiset kattavat vähintään kolme neljäsosaa terveydenhoitoalan työntekijöistä.

Raportissa kerrotaan, että hengityssuojainten täysimääräinen testaaminen on ollut yleisesti perusvaatimus, mutta puutteet varusteiden määrässä sekä pandemian ajan tiukat aikataulut ovat aiheuttaneet sen, että hengityssuojaimien testaaminen on jäänyt huonolle tolalle.

Lääketieteen aikakauslehti Lancetissa heinäkuussa julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että etulinjan terveydenhuollon työntekijät Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa olivat kolme kertaa suuremmassa vaarassa saada koronavirustartunnan kuin muut kansalaiset.

Samassa tutkimuksessa selvisi myös, että ne työntekijät, jotka sanoivat, ettei heillä ole riittäviä suojavarusteita, saivat 30 prosenttia todennäköisemmin koronavirustartunnan kuin he, jotka kertoivat saaneensa riittävät varusteet.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta