Ilmatietieteen laitos kehottaa varautumaan myrskyyn hyvissä ajoin: "Säätilanne Keski-Suomessa oranssi, vaarallinen"

Kovimmat myrskypuuskat iskevät Keski-Suomeen torstaina puoliltapäivin, joten vielä on hyvää aikaa varautua myrskyyn.

Vaarallinen sää
Puu kaatunut myrskyssä pikkumökin päälle.
Viimeksi myrsky kaatoi puita laajalti heinäkuun alussa etenkin itäisessä Suomessa. Kuva Pielisen rannalta.Harri Kähkönen

Keski-Suomeen ennustetaan torstaiksi myrskypuuskia, jotka ovat maa-alueilla voimakkuudeltaan noin kaksikymmentä metriä sekunnissa.

Ilmatieteen laitoksen luokituksessa tällainen säätila vastaa väriluokitusta oranssi, johon on kytketty sanamuoto "säätilanne on vaarallinen".

Siitä seuraava porras on väriltään punainen eli "erittäin vaarallinen".

Kovimmat puuskat iskevät varhaisen keskiviikkoaamun ennusteen mukaan Keski-Suomeen torstaina puoliltapäivin ja jatkuvat suunnilleen iltakuuteen saakka.

– Tässä on nyt vielä hyvin aikaa varautua myrskyyn, korostaa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Antti Kokko.

Käy kaupassa hyvissä ajoin

Kokon mukaan haja-asutusalueilla asuvien kannattaa käydä ruokakaupassa jo keskiviikkona ja varata myös vettä saataville siltä varalta, että tulee laajempia ja pitkäkestoisempia sähkökatkoja tai kaatuneet puut tukkivat tiet.

Pihoilta kannattaa ottaa tavarat sisään suojaan, ja kannattaa myös katsoa, minne auto on pysäköity. Paristoja on syytä varata käden ulottuville.

– Tuulen suunta on pohjoinen, mikä on melko poikkeuksellista. Lisäksi maa on märkää ja puissa on lehdet. Odotettavissa on, että etenkin lehtipuita tulee kaatumaan runsaastikin, Kokko sanoo.

Pelastuslaitos on tilanteen vuoksi myrskyvalmiudessa. Odotettavissa on runsaasti tehtäviä, joten normaalia harkintaa kannattaa käyttää ennen hätänumeroon soittamista.

– Kehotan harkitsemaan, onko onnettomuuden vaara välitön ja onko kyseessä ensisijaisesti pelastuslaitoksen tehtävä. Esimerkiksi sähköjen katkeamisesta sähkölaitos saa kyllä tiedon, ja siellä on varmasti korotettu valmiutta, sanoo valmiuspäällikkö Pasi Vilhunen.

Myös liikenteessä syytä varautua häiriöihin

Kaupunkiasujille sähkökatkojen riski on pienempi, koska sähkökaapelit on kaupungeissa viety pitkälti maan alle. Puita kuitenkin lakoaa kaupungissakin, ja oksia katkeilee etenkin lahommista puista, joten puistikot kannattaa torstaina kiertää, jollei erityisesti nauti terveytensä riskeeraamisesta.

– Puita tulee kaatumaan aika tavalla, kun torstaina vielä sataakin runsaasti etenkin Keski-Suomen pohjoisosissa, Kokko sanoo.

Sademäärät saattavat pohjoisessa Keski-Suomessa ylittää torstaina 50 millimetriä vuorokaudessa, joten voimassa on myös rankkasadevaroitus.

Ilmatieteen laitos muistuttaa myös, että puiden kaatuminen saattaa aiheuttaa häiriöitä ja viivästyksiä liikenteessä niin maanteillä kuin rautateilläkin.