1. yle.fi
  2. Uutiset

#kummituskylä

Tästä asumattomasta mökkikylästä on julkaistu kuvia muun muassa Instagramissa. Selvitimme paikan mysteerin. Astu sisään, ole hyvä.

Tervetuloa Särkyneen silppurin farmille.

Olet metsässä, noin 2 500 asukkaan Alavieskassa Pohjois-Pohjanmaalla.

Tämä paikka on asumaton mökkikylä. Sitä rakennettiin tänne korpeen lähes kolmen vuosikymmenen ajan.

Miksi? Ja kuka?

Näihin kysymyksiin ei löydy somekuvista vastausta. Nyt kuulet, miten on syntynyt paikka, josta otettuja kuvia on jaettu muun muassa tunnisteella #kummituskylä.

Tässä on Kalevi Jutila. Hän kuoli noin kolme vuotta sitten.

Alavieskalainen Jutila oli maanviljelijä, mutta hän joutui luopumaan työstään sydänvaivojen takia. Työn jättämää aukkoa mies alkoi paikata rakentamalla erilaisia rakennuksia sukunsa omistamalle maalle.

Ensimmäiseksi metsään nousi 90-luvun alulla konevarasto. Sen yhteyteen tuli "Kahvila Kalevi". Siellä Jutilan omat pojat kävivät usein peltotöiden lomassa hörppäämässä kahvit.

Ajan saatossa erilaisia rakennuksia alkoi nousta lisää.

Mökkikylä sai muun muassa oman kirkon.

Ja "Itkevän raidan kahvilan", rakennuksen, jota Jutilan suku on käyttänyt esimerkiksi juhlapaikkana.

Rakennusten hirret Jutila kuskasi metsään käsin. Traktorilla sinne ei pääse ajamaan, eikä hän paikalle työkoneita halunnutkaan. Jutila vältti myös viimeiseen asti puiden kaatamista alueelta, koska halusi säilyttää kaiken mahdollisimman koskemattomana.

Eri puolille mökkikylää on ripustettu Kalevi Jutilan kirjoittamia runoja, joihin hän teki myös säveliä. Mies oli kova laulamaan ja esiintyi usein esimerkiksi syntymäpäiväjuhlilla sekä pikkujouluissa.

Paikka kastettiin Särkyneen silppurin farmiksi, koska silppurit muistuttivat Jutilaa hänen entisestä elämästään maanviljelijänä. Silppurit olivat karjatilan tärkeimpiä työkoneita, jotka aika ajoin särkyivät.

Kalevi Jutilan kuoltua farmia ovat ylläpitäneet hänen poikansa Tuomo Jutila vaimonsa Reeta Jutilan kanssa.

Metsäkylä oli pitkään enimmäkseen Jutilan suvun ja lähipiirin omassa vapaa-ajan käytössä, mutta viime kuukausina tilanne on yllättäen muuttunut.

Nyt kylää käyvät ihmettelemässä jo useat kymmenet ulkopuoliset joka viikko, kun paikasta otetut kuvat ovat olleet näkyvillä somessa.

Suosio on tuonut mukanaan myös nurjan puolen.

Farmilla on rikottu ja varastettu tavaraa. Tämän auton ympärille piti tulla mökkikylän taksiasema, koska se oli Kalevin toive. Nyt ajatuksesta on luovuttu.

Tuomo ja Reeta Jutila eivät kuitenkaan aio kieltää ulkopuolisten käymistä Särkyneen silppurin farmilla.

Isän toive oli, että tämä olisi kaikkien käytettävissä.

Tuomo Jutila

Yksi pyyntö Tuomo Jutilalla on vierailijoille: että hänen isänsä ainutlaatuista elämäntyötä ei tuhottaisi.

Tekijät

Teksti

Kirsi Karppinen

Kuvat ja videot

Marko Väänänen ja Kirsi Karppinen

Julkaistu 20.9.

Lue seuraavaksi