Hyppää sisältöön

"Sehän on kuin grilli, kun se syttyy tuleen", kertoo omistaja Sipoon navettapalosta – katso palomestarin kommentit palopaikalta

Pelastuslaitos sai tiedon palosta hiukan kello 9 jälkeen. Palossa ei ole tullut henkilö- eikä eläinvahinkoja.

Navettapalo Pornaistentiellä.
Pornaistentiellä paloi kaksikerroksinen navetta, johon on myöhemmin liitetty uusi pihattonavetta.

Sipoossa Pornaistentiellä, Linnanpellossa, syttyi keskiviikkoaamuna palamaan iso navetta. STT:n mukaan palon jälkisammutuksen arvioidaan päättyvän ennen keskiviikkoiltaa.

Tilan omistava Kim Wickström kertoi ennen puolta yhtätoista aamupäivällä, että kolmasosa navetasta oli edelleen tulessa, mutta palo oli saatu rajattua.

– Palo on saatu rajattua, kun siinä on paloseinä välissä. Eli kaksi kolmasosaa navetasta ei ole syttynyt. Eläimet on siirretty kaikki paloseinän oikealle puolelle, että niillä ei ole mitään vaaraa, mutta tämä kolmasosa näyttää palavan maan tasalle, Wickström arvioi.

Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen palomestari Timo Tähtinen kertoo, että palon alta pelastettiin noin 270 nautaa.

Navetan vanha osa paloi täysin. Kuva: Yle/ Stefan Härus

Omistajan mukaan navetan palanut osa oli kaksikerroksinen, noin 500 neliömetrin kokoinen ja peräisin 50-luvulta. Siihen on myöhemmin liitetty uusi pihattonavetta, joka säästyi tulelta.

Wickström kertoo, että palavan puolen vintillä oli ainakin 500 paalia heinää.

– Sehän on kuin grilli, kun se syttyy tuleen.

Sipoossa syttyi keskiviikkoaamuna tuleen 50-luvulta peräisin oleva kaksikerroksinen navetta. Kuva: Saija Nironen / Yle

Palomestari Timo Tähtisen mukaan tien varressa sijaitseva rakennus oli täyden palon vaiheessa pelastuslaitoksen saapuessa paikalle. Varastotilasta palo levisi navettarakennukseen. Palomestarin mukaan tuolloin tärkein tehtävä oli eläinten suojaaminen, koska tiedossa oli, ettei henkilövahinkoja ollut sattunut.

Oma haasteensa palopaikalla oli veden riittävyys.

– Sammutusvettä ei ole rajattomasti, tämä on sellainen paikka, Tähtinen kuvailee.

Palo oli yksi isoimpia Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella tänä vuonna. Tähtinen arveli puolilta päivin, että sammutustyöt paikalla jatkuvat koko päivän. Palon syttymissyytä tai aineellisia vahinkoja hän ei vielä tuolloin osannut arvioida.

– Arvokas tila, joka on ollut monta sataa vuotta saman suvun hallinnassa. Tunnearvo on korvaamaton, mutta rakennuksia voidaan aina pystyttää uusia, Tähtinen toteaa.

Palon sammutustyöt jatkuvat palomestarin mukaan vielä useita tunteja. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Pelastuslaitos sai tiedon palosta hiukan kello 9 jälkeen.

STT kertoo, että aamupäivällä harkittiin lähellä sijaitsevan koulun evakuoimista savun takia. Evakuointia ei tehty, mutta lasten vanhemmat kävivät palomestari Timo Tähtisen mukaan hakemassa oppilaat kotiin.

Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen aamuisessa twiitissä kerrottiin, että tie ruuhkautuu pelastusajoneuvoista.