Sähköyhtiö: Lähestyvän syysmyrskyn tuulen suunta on poikkeuksellinen – Keski-Suomessa haja-asutusalueilla on syytä varautua pitkiinkin sähkökatkoihin

Sähköyhtiö Elenian mukaan sähköverkkoon on sääennusteen toteutuessa tulossa laajalti vaurioita, joita kaatuvat puut ja repeytyneet oksat aiheuttavat.

sähkökatkot
Puut taipuvat tuulessa.
Ilmatieteen laitos on luonnehtinut tuloillaan olevaa myrskyä vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen voimakkaaksi, koska tyypillisesti näin voimakkaat myrskyt ajoittuvat myöhempään syksyyn ja talveen. Kuvituskuva. Antti Karhunen / Yle

Sähköyhtiö Elenia kertoo varautuneensa poikkeuksellisen laajaan ja pitkäkestoiseen syysmyrskyyn ja sen aiheuttamiin sähkökatkoihin.

Elenia arvioi tiedotteessaan, että myrskyn varsin poikkeuksellinen tuulen suunta pohjoisesta saa aikaan sähkökatkoja tavallista enemmän.

Myrskytuulet kaatavat ja repivät puita katkoen sähköjä.

Koko Suomessa on lehdet puissa ja alkusyksyn sateiden jäljiltä maa on hyvin märkää. Näin olleen puustovaurioita ennakoidaan tulevan laajalti.

Elenia ennakoi, että myrsky alkaa aiheuttaa sähkökatkoja keskiviikon ja torstain välisestä yöstä alkaen.

Elenian verkkoalueella katkoja tullee ensimmäisenä Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa. Torstain aikana sähkökatkot laajenevat Pirkanmaalle ja Hämeeseen.

Elenian mukaan asiakkaiden on varauduttava pitkiinkin sähkökatkoihin erityisesti haja-asutusalueilla Keski-Suomessa, Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä.

Lue lisää:

Ilmatietieteen laitos kehottaa varautumaan myrskyyn hyvissä ajoin: "Säätilanne Keski-Suomessa oranssi, vaarallinen"

Nyt tulee kunnon myrsky – länsirannikolla tuuli voi puhaltaa puuskissa jopa 30 metriä sekunnissa, vettä paikoin luvassa yli 50 milliä