1. yle.fi
  2. Uutiset

Jopa tuhansia vapaa-ajan asuntoja puuttuu pohjalaismaakunnissa jätehuollon piiristä

Jätehuoltoon kuulumisessa on suuria alueellisia eroja.

jätehuolto
Jätepiste
Mökkiläisille tarkoitettuja jätepisteitä saattavat käyttää muutkin kuin ne, jotka niistä maksavat.Juha Kemppainen / YLE

Esimerkiksi Vaasan seudun ja Jokilaaksojen jätelautakuntien alueella on jopa tuhansia jätehuoltorekisteriin kuulumattomia vapaa-ajan kiinteistöjä.

Vaasan seudun jätehuoltopäällikkö Camilla Enell-Öst arvioi, että heidän alueellaan on 10 000 mökkiä, ja niistä vain harva on tilannut jätehuollon. Jätelautakunta on saanut juuri valmiiksi vakituisten kiinteistöjen ja lietekuljetusten kartoituksen, ja nyt on tarkoitus siirtyä kesämökkien pariin.

– Valvonta kuuluu meille, mutta se on todella iso urakka, Enell-Öst toteaa.

Myös Suupohjan jätelautakunnan alueella vain pieni osa vapaa-ajan asunnoista on jätehuollon piirissä. Jäteasiamies Anna-Kaisa Riskula toteaa, että valvovat kädet eivät vain ole riittäneet vapaa-ajan asuntoihin

– Ollaan valvonnassa keskitytty nyt vakituisiin asuntoihin, että saadaan homma toimimaan sillä puolella. Tällä hetkellä tilanne on tämä, toki niihin pitää puuttua mutta ehkä sitten kun aika antaa myöden.

Järviseudun jätelautakunnan alueella vakituisistakin kiinteistöistä vain 79% kuuluu jätehuoltorekisteriin ja mökkien osalta selvitys on kesken.

Osassa alueita vapaa-ajan asuntojen jätehuolto hyvin hoidossa

Sen sijaan muun muassa Kokkolan, Pietarsaaren ja Kauhavan alueella toimivan Pohjanmaan jätelautakunnan ja Etelä-Pohjanmaalla toimivan Lakeuden jätelautakunnan alueella valtaosa mökeistä kuuluu jätehuoltorekisteriin.

Lakeuden jätelautakunnan alueella on tehty puolentoista vuoden ajan ristiintarkastelua eri rekisterien kesken, ja yli 90 prosenttia vapaa-ajan asunnoista on rekisterissä. Siltikin jäteasiamies Jenni Laitila kertoo yllättyneensä, kun kartoituksessa löytyi niin sanottuja vapaamatkustajia.

– Ensin ajattelin että meidän rekisteri on hyvällä tasolla ja kaikki kiinteistöt sieltä löytyisi, mutta kyllä siellä tuli tietoon rakennuksia, joista meillä ei ollut tietoa.

Jätehuoltoon kuulumattomia kiinteistöjä paikallinen jäteyhtiö lähestyy kirjeellä, ja jos siihen ei reagoida asia siirtyy jätehuoltoviranomaisille. Esimerkiksi Lakeuden jätelautakunnan alueella jätehuolto vaaditaan kesäajalta. Yksi hyvä ratkaisu ovat Laitilan mukaan kimppajäteastiat, joita paljon käytetäänkin.

Ylen laajassa selvityksessä arvioidaan, että yksi syy suureen vapaamatkustajien määrään joillakin alueilla on kiinteistökohtainen keräysjärjestelmä. Siinä kiinteistöjen seuraaminen olisi vaikeampaa, kuin kunnallisessa jätteenkuljetusjärjestelmässä.

Lue seuraavaksi: Näin rajusti roskapussistasi tapellaan jätehuollon kulisseissa – karut kokemukset paljastavat virkamiesten vaientamisen ja uhkailun

Lue seuraavaksi