Suurmarkkinat tuo Lappeenrantaan myyjiä ympäri maailmaa – tapahtumassa tiukat turvatoimet koronan takia

Ensi viikolla Lappeenrannan Satamatorilla järjestettävillä suurmarkkinoilla on myyjiä 25 eri maasta.

markkinat
Ari Kallas, tapahtumavastaava, Kansainväliset Suurmarkkinat
Suurmarkkinat pysähtyivät viime viikonloppuna Tampereella. Tapahtumavastaava Ari Kallaksen mukaan neljän päivän aikana markkinoilla vieraili noin 45 000 ihmistä.Matias Väänänen / Yle

Lappeenrannassa on luvassa kansainvälistä markkinahumua ensi viikolla, kun kaupungissa järjestetään kansainväliset ja suomalaiset suurmarkkinat.

Kahdet eri markkinat yhdistävä kokonaisuus pystytetään Satamatorin ympäristöön. Järjestäjän mukaan suurmarkkinat järjestetään tiukkoja turvatoimia noudattaen.

Markkina-alue on jaettu kolmeen eri lohkoon, jotta ihmiset voivat noudattaa turvavälejä. Kussakin lohkossa on omat järjestyksenvalvojat, jotka huolehtivat turvavälien pitämisestä ja muiden turvallisuusohjeiden noudattamisesta.

– Jos joku ei välitä turvaväleistä, nopeasti tulee kohtelias, mutta tiukka kuulutus megafonista, tapahtumavastaava Ari Kallas Tori- ja markkinakaupan palvelukeskuksesta kertoo.

Ulkomaalaiset myyjät koronatesteissä

Suurmarkkinoilla on koronapandemiasta huolimatta myyjiä 25 eri maasta. Ari Kallaksen mukaan ulkomaalaisten saaminen mukaan oli melkoinen prosessi.

– Kansainvälisen markkinakiertueen oli tarkoitus alkaa toukokuussa ja silloin paikat oli loppuunmyyty. Kun rajoitukset alkoivat, oli pitkään epäselvää, kuka pystyy osallistumaan ja kuka ei.

Esimerkiksi lähes kaikki Amerikan mantereelta tulossa olleet yrittäjät jäivät pois.

Kansainväliset yrittäjät kävivät Kallaksen mukaan pakollisessa koronatestissä ennen markkinakiertueen alkua ja noudattivat voimassa olevia karanteenimääräyksiä

– Meillä on yksityisen terveyspalvelutoimijan kanssa sopimus, että meiltä ohjataan mahdollisimman nopeasti koronatestiin heille, jos jollakulla on pienimpiäkin oireita.

Markkinoiden lähtökohta on, että sairaana ei tulla markkinoille. Ohje koskee henkilökuntaa ja yleisöä.

Kansainväliset Suurmarkkinat Tampereella
Turvallisuusohjeista muistutetaan näkyvillä kylteillä. Kuva Tampereen suurmarkkinoilta.Matias Väänänen / Yle

Lupaa ei myönnetty rutiinilla

Lappeenrannan kaupungin turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkö Ari-Pekka Meurosen mukaan edellisinä vuosina lupa markkinoiden järjestämiselle on myönnetty lähes rutiinilla. Nyt luvan antamista jouduttiin pohtimaan hyvin tarkasti.

– Totesimme, että markkinat voidaan pitää, kun järjestäjä noudattaa sovittuja turvaohjeita, kuten turvavälejä, Meuronen sanoo.

Tuoreita kokemuksia markkinoiden sujumisesta saatiin, kun edellisenä viikonloppuna Lappeenrannan Satamatorilla järjestettiin perinteiset Muikku ja pottu -kalamarkkinat.

– Turvavälejä noudatettiin ja homma pelasi muutenkin hyvin, Meuronen kertoo.

Tällä viikolla Helsingissä

Suurmarkkinakiertue alkoi Joensuusta elokuun ensimmäisellä viikolla. Lappeenranta on markkinoiden toiseksi viimeinen järjestämispaikkakunta. Tapahtumavastaava Ari Kallaksen mukaan kiertue on sujunut tähän mennessä hyvin.

– Tässä on haettu mallia, miten pystytään järjestämään turvallisesti markkinoita korona-aikana. Ihmiset ovat käyttäytyneet kaiken kaikkiaan hyvin ja yhteispeli on toiminut.

Ennen Lappeenrantaan tuloa kiertue pysähtyy Helsingissä. Pääkaupunkiseudulla on THL:n mukaan todettu kahden viime viikon aikana reilut 240 uutta koronatapausta.

Etelä-Karjalassa ei ole kahden viikon aikana todettu testeillä uusia tartuntoja.

Kallas ei näe Helsingin visiittiä suurena riskinä.

– Koen, että meidän markkinat on turvallisempi kauppapaikka kuin esimerkiksi kauppakeskus tai ravintolan terassi. Ainahan riski on tietysti olemassa ja täytyy olla valmiina reagoimaan.