1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. myrskyt

Pitkään kestävä syysmyrsky huolettaa sähköyhtiöitä – "Valmiudessa on moninkertainen määrä työntekijöitä"

Puustovahinkoja ennakoidaan tulevan laajalti, koska maa on märkä ja puissa vielä lehdet. Arkistokuva Sulkavalta, jossa Asta-myrskyn vuonna 2010 kaatamia puita on yhä maassa. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Keski-Pohjanmaalla toimivat sähköyhtiöt ovat nostaneet selvästi varautumistaan voimakkaan ja poikkeuksellisen pitkäkestoisen syysmyrskyn varalle.

Ilmatieteen laitos on ennustanut pohjoistuulen puhaltavan myrskypuuskissa Keski-Pohjanmaan maa-alueilla keskiyöstä lähtien.

Sähköyhtiö Verkko-Korpelassa ja Kokkolan Energiaverkoissa myrskyn pitkä kesto huolettaa.

– Myräkän on arvioitu kestävän alueella 12–18 tuntia. Näin Ilmatieteen laitos meille ennakoi. Se on pitkä aika pohjoistuulta puille, pohtii Verkko-Korpelan toimitusjohtaja Joni Jääskeläinen.

Puustovahinkoja ennakoidaan tulevan laajalti, koska maa on märkä ja puissa vielä lehdet, eivätkä juuret sido maahan yhtä hyvin kuin talvella.

Myös pohjoisesta puhaltavan tuulen arvioidaan kaatavan puita herkemmin.

Katkoja luvassa

Keskipohjalainen sähköyhtiö Verkko-Korpela on kutsunut valmiuteen kolmikertaisen määrän asennus- ja valvomotyöntekijöitä.

Myös 20 000 asiakkaalle sähköä tuottava Kokkolan Energiaverkot moninkertaistaa varautumisensa: vähintään kymmenen työntekijää on valmiina töihin tarvittaessa.

– Tilanteessa nähtiin tarpeelliseksi moninkertaistaa päivystysväki, koska myrsky voi kestää Kokkolassa tavallista pidempään, keskiviikkoillasta torstaipäivään, kertoo liiketoimintapäällikkö Veli-Pekka Kinnunen.

Verkko-Korpelan toimitusjohtaja kehottaa varautumaan sähkökatkoihin, myös pidempiin.

– Ainakin parin tunnin katkoja voi tulla. Myrskypuuskien ja sateiden keskelle ei voi työntekijöitä lähettää. Ennen korjaustöitä joudutaan odottamaan, että pahin myräkkä on ohi, sanoo Jääskeläinen.

Kokkolan Energiaverkot on valmistautunut myrskyyn myös varaamalla konekalustoa käyttöönsä. Kalustolla tarvitaan muun muassa puiden raivaamiseen ja pylväiden vaihtamiseen.

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitos kehottaa varautumaan tulviin, sähkökatkoihin ja tuulituhoihin.

Lue myös:

Sähköyhtiö: Lähestyvän syysmyrskyn tuulen suunta on poikkeuksellinen – Keski-Suomessa haja-asutusalueilla on syytä varautua pitkiinkin sähkökatkoihin