1. yle.fi
  2. Uutiset

Oppilaitos Luovi ja liki 300 ihmisen yhteisö muuttamassa Joensuun Karsikkoon

Liperissä pitkään toiminut Hengitysliitto aikoo rakentaa Joensuuhun uudet tilat, joiden kustannusarvio on noin 16 miljoonaa euroa.

ammatilliset oppilaitokset
Purettava koulurakennus näyttää hylätyltä vesisateessa.
Pielisjoen koulun tontti saa uuden elämän, kun alueelle valmistuu vuoteen 2023 mennessä uusi ammattillisen oppilaitoksen yksikkö. Jaana Kainulainen / Yle

Ammattiopisto Luovi suunnittelee Joensuun Karsikkoon Pielisjoen koulun entiselle tontille uutta yksikköä.

Koulurakennuksen lisäksi tavoitteena on kaksikerroksiset oppilaitosrakennukset, yksikerroksiset työpaja- ja varastorakennukset sekä viisikerroksinen opiskelijoiden asuntola Kettuvaarantien varrelle.

Mittavan rakennuskokonaisuuden loppusummaksi on arvioitu 15,9 miljoonaa euroa.

Luovin uuteen "kylään" on tulossa yli 200 opiskelijaa ja noin 90 ihmisen henkilökunta. Asuntola on suunniteltu 80 opiskelijalle.

Rakentamisen on määrä alkaa vuoden 2021 puolella. Tavoiteaika valmistumiselle on vuoden 2022 loppuun mennessä.

– Tavoitteena on, että voisimme aloittaa opiskelun vuonna 2023, toteaa Luovin Liperin ja Joensuun koulutustoiminnasta vastaava yksikönjohtaja Eveliina Kononen.

Veljesharjun kohtalo auki

Luovin toiminnasta vastaava Hengitysliitto ry on solminut Pielisjoen koulun tontista vuokrasopimuksen Joensuun kaupungin kanssa.

– Mikäli rakennuttajana toimiva Hengitysliitto tekee lopullisen päätöksen rakentamisesta vuodenvaihteessa, päästään kilpailutusten jälkeen rakennustyöt aloittamaan. Vuokrasopimusta voidaan pitää ennakkopäätöksenä, tuumaa Eveliina Kononen.

Joensuun kaupunki kaavoittaa parhaillaan Luovin käyttöön sopivaa kaavaa. Pielisjoen koulun purkaminen on käynnissä.

Luovi on Suomen suurin ammatillinen erityisoppilaitos. 20 paikkakunnalla on peräti 1 700 opiskelijaa.

– Uuden koulurakennuksen myötä saamme tulevaisuuden ammatilliseen erityisopetukseen sopivat, turvalliset ja ekologisesti toteutetut tilat. Nyt kun opetusta on entistä enemmän siirretty työpaikoille, myös tilan tarve on pienempi, arvioi yksikönjohtaja Eveliina Kononen.

Liperiin tyhjiksi jääville kulttuurihistoriallisesti merkittäville Veljesharjun tiloille Hengitysliitto etsii uutta toimintaa tai ostajaa. Alueella on muun muassa arkkitehti Viljo Revellin suunnittelemia rakennuksia.

Lue myös:

Luovi opiskelijoineen jättää Liperin, kun oppilaitos pääsee eroon nykyisistä tiloistaan

Ammattiopisto Luovi lähtee Liperistä

Lue seuraavaksi