Poikkeukselliseen syysmyrskyyn valmistaudutaan Etelä-Savossa – tuulen ennakoidaan voimistuvan torstaina aamusta

Ilmatieteen laitos on antanut Etelä-Savoon varoituksen tuulesta maa-alueille sekä kovan tuulen varoituksen koko Saimaalle.

Etelä-Savo
Puut taipuvat tuulessa.
Antti Karhunen / Yle

Etelä-Savossa varaudutaan muun Suomen tavoin torstaina rantautuvaan syysmyrskyyn.

Ilmatieteen laitos kehottaa varautumaan hyvissä ajoin.

Huomenna jo aamupäivästä on odotettavissa voimistuvaa tuulta, joka yltyy päivän mittaan myrskyksi. Ilmatieteen laitoksen mukaan säätilanne on Etelä-Savossa väriluokitukseltaan oranssi eli vaarallinen.

Sähköyhtiö Järvi-Suomen Energiasta kerrotaan, että myrskyyn varaudutaan lisäämällä miehitystä.

– Uskon, että meillä myrsky tulee olemaan lievempi kuin kesäkuussa. Silloin tuuli pyöri 25 metrissä sekunnissa. Mutta kyllä täälläkin tulee olemaan sähkökatkoja ja puita katkeilemaan, Järvi-Suomen energian kunnossapitopäällikkö, käytönjohtaja Juuso Ruottinen kertoo.

Etelä-Savon maa-alueille on annettu huomiselle varoitus kovasta, 20 metriä sekunnissa nopeudella etenevästä tuulesta. Myös Saimaalla pohjoistuulen nopeudeksi on ennustettu 18 metriä sekunnissa.

Ruottinen neuvoo varautumaan pidempiinkin sähkökatkoihin. Etenkin vaikeasti saavutettavissa saaristoissa sähkökatkojen korjaaminen voi viedä enemmän aikaa.

Puiden kaatumista edesauttaa auttaa se, että puut ovat vielä lehdessä eikä maa on sula. Lisäksi tuuli puhaltaa poikkeuksellisesti pohjoisesta. Odotettavissa on sähkökatkoksia.

Sähkökatkoja tulee, kun myrskytuulet kaatavat ja repivät puita linjoille.

Myös Etelä-Savon pelastuslaitokselta varaudutaan torstaina alkavaan myräkkään.

– Reaalisesti tämä menee huomiseen aamuun, jolloin tuuli kasvaa. Huomenna nostetaan valmiuksia, Etelä-Savon pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Tuomo Halmeslahti kertoo.

Asukkaille Halmeslahti antaa muutamia neuvoja.

– Ulkona olevaa irtokalustoa kannattaa viedä sellaiseen paikkaan, että tuuli ei vie niitä mukanaan. Kannattaa kiinnittää irtaimisto johonkin. Veneiden kiinnitykset kannattaa tarkistaa myös.

– Jos puita kaatuu sähkölinjoille, niiden lähelle ei kannata mennä raivaamaan itse. Sähköyhtiölle tai pelastuslaitokselle pitää laittaa viestiä eteenpäin.

Varautumista sähkökatkoksien suhteen suositellaan myös.

– Tämänlaisia tilanteissa kannattaa huomioida, että on paristoja, kuivamuonaa kaapissa ja juomavettä tallessa.

Lue myös:

Poikkeuksellinen syysmyrsky rantautui Suomeen – katso videolta, miten tuulirintama etenee läpi maan

Sää muuttuu äkisti ensimmäiseksi syysmyrskyksi – Jopa 7-metrisiä aaltoja, rankkasade tulvii teille, joet täyttyvät ja pellot kastuvat