Hallitus varaa 1,4 miljardia testaukseen – HUSin diagnostiikkajohtaja: "Nyt viruksen torjunta ei jää ainakaan kiinni testaamisesta"

Helsinkiin rakennetaan jo valtavaa automatisoitua diagnostiikkakeskusta, jossa voidaan analysoida yli 20 000 näytettä päivässä.

koronavirus
Kuvassa on koronavirustestestausasema Helsingissä elokuun lopulla vuonna 2020.
Koronatestien määrää halutaan lisätä.Silja Viitala / Yle

HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kiittelee hallituksen esitystä laittaa noin 1,4 miljardia euroa koronatestaukseen.

– Nyt viruksen torjunta ei jää ainakaan testaamisesta kiinni, arvioi Lehtonen.

Lisärahoituksella Suomi nousee testaamisessa väestöön suhteutettuna Lehtosen mukaan maailmassa kärkimaiden joukkoon. Uudet panostukset näkynevät jo muutaman viikon päästä Suomen rajoilla.

– Todennäköisesti se näkyy ensimmäisenä Helsinki-Vantaan lentokentällä ja satamissa. Olemme luvanneet rajatestausta varten hallitukselle 10 000 näytteen päiväkapasiteetin.

Vaikka testaamista rajoilla kasvatetaan, se ei tarkoita kuitenkaan joidenkin julkisuudessa kaipaamaa kaikkien saapuvien matkustajien testaamista.

– Tähän mennessä on testattu yksittäisiä laivoja ja lentokoneita. Se jatkuu, mutta sen lisäksi tehdään linjoja, joista otetaan matkustajia testiin aiempaa enemmän. STM:n valmiusjohto päättää testauksen kohdennuksesta.

Lehtonen itse toivoo, että negatiivisen koronatestituloksen vaatiminen lento- ja laivamatkustajilta yleistyisi.

Helsinkiin valmistuu lokakuun alkuun mennessä iso diagnostiikkakeskus

Kasvava analysointikapasiteetti aiotaan hankkia kansainväliseltä laboratorioalan suuryritykseltä Synlabilta. Yrityksen Helsingin Kivihakaan rakenteilla olevassa automatisoidussa diagnostiikkakeskuksessa voidaan analysoida yli 20 000 näytettä päivässä.

– Kumppanimme Synlab rakentaa jo keskusta omalla riskillään tyhjillään oleviin Yhteiden laboratorioiden ja SPR:n entisiin tiloihin. Toiminnan pitäisi käynnistyä lokakuun alussa.

HUS aikoo Lehtosen mukaan vuokrata uuden keskuksen kapasiteetista 70 prosenttia.

Näin tapahtuu, jos sairaanhoitopiirin hallitus päättää kapasiteetin nostamisesta 22 000 testiin päivässä ylimääräisessä kokouksessaan ensi maanantaina.

– HUS ja Tyks esittivät kesällä hallitukselle diagnostiikkakeskuksen hankkimista, koska se ei toteutunut ja yksityinen taho on lähtenyt liikkeelle, olemme nyt vuokrauslinjalla. Kapasiteetista 10 000 on tarkoitus käyttää rajoilla tapahtuvien näytteiden analysointiin.

Uudenmaan näytteiden lisäksi keskuksessa on tarkoitus analysoida myös Pohjois-Suomesta tulevia näytteitä.

– Lapin sairaanhoitopiiri ottaa näytteet ja lähettää ne meille analysoitavaksi. Olemme sopineet, että autamme näin Lapin matkailua.

Lehtonen pitää HUSin hallituksen päätöstä jo lähes varmana, koska valtio aikoo rahoittaa hankkeen.

Tulosten saaminen nopeutuu

Parannusta tapahtuu lähiaikoina myös testituloksen saamisen kestossa. Sairaanhoitopiirin tilaamat 18 PCR-pikatestauslaitetta asennetaan Lehtosen mukaan vielä tämän kuun aikana. Tuloksen saa niillä noin kolmessa tunnissa.

– Niitä tulee Helsinki-Vantaan lentokentälle sekä sairaaloihin Porvooseen ja Lohjalle.

Hyvät uutiset testausrintamalta eivät lopu vielä tähänkään. Myös tavallisessa näytteenotossa ruuhkat ovat toistaiseksi helpottaneet ja Uudellamaalla on saavutettu Lehtosen mukaan jo lähes ministeri Krista Kiurun ponnekkaasti loppukesällä asettama tavoiteaika.

– Käytännössä pääsemme jo tällä hetkellä kahteen vuorokauteen. Suuri osa asiakkaista saa näytteenottoajan samalla päivälle ja tulos tulee seuraavana tai sitä seuraavana, kertoo Lehtonen.

Uusi automatisoitu diagnostiikkakeskus varmistaa Lehtosen mukaan testitulosten nopean analysoinnin myös jatkossa. Tosin syksyn flunssa-aallot voivat tuoda hetkellistä ruuhkaa testeihin.

– Jos näytemäärät kasvavat uudelleen on mahdollista, että viiveitä syntyy, mutta tällä hetkellä näyttää tosi hyvältä, pohtii diagnostiikkajohtaja Lehtonen.

Lue lisää:

Katso suorana kello 16: Hallitus kertoo budjettiriihen päätöksistä – millä työllisyys nousuun ja miten kuntia tuetaan? Yle seuraa hetki hetkeltä

Diagnostiikkajohtaja: Testauskapasiteettia voitaisiin nostaa nopeasti yli 20 000 testiin päivässä hankkimalla analysointiin automatiikkaa

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus