1. yle.fi
  2. Uutiset

Tonttivuokra voi nousta kertarysäyksellä 15-kertaiseksi – kaksi tamperelaista taloyhtiötä saa vuokraan helpotuksen harvinaisella tavalla

Asukkaat pitävät usein vuokratonttien hinnankorotuksia kohtuuttomina.

Vuokratontti
Juhannuskylän puutalo
Tampereen Juhannuskylässä sijaitsevan puisen rivitalon tonttivuokra on uhannut nousta kymmenkertaiseksi.Marjut Suomi / Yle

Kaupungin vuokratontin hinnankorotus voi panna asukkaiden talouden tiukoille. Kun esimerkiksi Helsingissä uusitaan pitkään voimassa olleita tontin vuokrasopimuksia, hinta nousee usein jopa 15-kertaiseksi.

Korotukset ovat rajuja, koska vuosikymmenten kuluessa vuokrat ovat jääneet selvästi jälkeen tonttien arvosta.

– Suuret korotukset herättävät huolta ja vastustusta, sanoo Helsingin tonttipäällikkö Sami Haapanen.

Talonomistajat tekevät hinnankorotuksista usein oikaisuvaatimuksia. Monesti vaatimuksia käsitellään hallinto-oikeudessa asti.

Valituksen perusteluna on tyypillisesti vuokrankorotuksen yleinen kohtuuttomuus.

Lasketaanko kuisti vai ei?

Usein myös syntyy erimielisyyksiä siitä, miten paljon rakennusoikeutta tontilla on käytetty. Helsingissä tonttivuokra peritään toteutuneen kerrosalan mukaan.

– Voidaan kiistellä esimerkiksi siitä, onko joku kuisti lämmin eli kerrosalaan laskettava vai ei, Haapanen sanoo.

Helsingissä maanvuokrasopimuksia päättyy tänä ja ensi vuonna yhteensä noin 750 kaupungin omistamalla tontilla.

Tampereella uusitaan vajaat 300 sopimusta

Tampereella tontinvuokra määräytyy eri tavalla kuin Helsingissä. Vuokraan vaikuttaa asemakaavassa olevan rakennusoikeuden määrä, vaikka osa rakennusoikeudesta olisi yhä käyttämättä.

Tänä vuonna Tampereella päättyy poikkeuksellisen monen tontin vuokrasopimus. Uusi hinta määritellään vajaalle 300 tontille, kun tavallisesti määrä on 100–200.

Kysymys rakennusoikeuden määrästä on keskiössä, kun kaksi tamperelaista asunto-osakeyhtiötä tavoittelee helpotusta tonttivuokraansa. Vuokra on uhannut nousta kymmenkertaiseksi.

– Esimerkiksi 80 neliön asunnossa yhtiövastike nousisi 400 euroa kuukaudessa, mikä on aivan kohtuutonta, sanoo Asunto-oy Erkkilän aukeen hallituksen puheenjohtaja Esko Turunen.

Taloyhtiöt haluavat pienentää rakennusoikeutta

Tampereen keskustan laidalla Juhannuskylässä sijaitsevat puutalot ovat noin satavuotiaita. 1980-luvulla tehtiin asemakaava, joka sallii puutalojen purkamisen. Tilalle voisi rakentaa kerrostalon.

Taloja ei kuitenkaan ole purettu, ja tähän saakka tonttivuokraa on maksettu nykyisten rakennusten mukaan.

Vanha purkukaava on kuitenkin palannut kummittelemaan asukkaille. Maanvuokrasopimukset päättyvät pian. Tulevaisuudessa vuokraa pitäisi maksaa kerrostalon verran, vaikka tontilla on matala puutalo.

Juhannuskylän puutalo ja Tuomiokirkko
Tampereen Juhannuskylän vanhat puutalot sijaitsevat aivan Tuomiokirkon lähistöllä. Kuvan oikeassa reunassa oleva keltainen rakennus kuuluu toiselle niistä asunto-osakeyhtiöistä, jotka ovat toivoneet rakennustensa suojelua.Marjut Suomi / Yle

Taloyhtiöt toivovat, että kaupunki suojelee talot ja pienentää rakennusoikeutta. Hetken empimisen jälkeen kaupunki näyttäisi suostuvan toiveeseen.

Kaupunginhallitus päätti maanantaina, että Juhannuskylään laaditaan uusi asemakaava.

Rakennusten suojelua yhdyskuntalautakunnassa kannattanut Kaisa Vatanen (sd.) arvioi, että uusi kaava huomioi satavuotiaiden rakennusten arvon.

– En missään nimessä pidä todennäköisenä sitä, että sinne jäisi voimassa olevan kaavan mukaisia rakennusoikeuksia, Vatanen sanoo.

– Saattaa olla, että alueella suojellaan jopa enemmän kuin nämä kaksi rakennusta, mikä on enemmän kuin osasimme edes toivoa, Esko Turunen sanoo.

Juhannuskylän puutalo
Tampereen Juhannuskylässä on useita vanhoja puutaloja.Marjut Suomi / Yle

Turussa vuokrien tarkistustahti voi nopeutua

Myös Turussa tonttivuokrien korotukset aiheuttavat silloin tällöin ristiriitatilanteita. Sielläkin vuokra määräytyy asemakaavassa olevan kerrosalan mukaan.

Asemakaavassa voi kuitenkin olla tontilla rakennusoikeuksia, joita ei ole mahdollista edes oikeasti käyttää. Turussa on tehty ratkaisuja, joissa vuokra peritään vain todellisen kerrosalan mukaan.

– Esimerkiksi hiljattain uusimme vuokrasopimuksia alueelle, jossa oli suojeltuja puurakennuksia. Neuvottelimme vuokralaisten kanssa vuokrat sen mukaan, mitä tonteille oli oikeasti rakennettu, kertoo tonttipäällikkö Timo Laiho.

Myös Turussa tonttivuokrat nousevat sopimuksen uusimishetkellä usein moninkertaisiksi. Kaupunki tutkii parhaillaan, pitäisikö vuokramekanismiin tehdä muutoksia. Tällä hetkellä tehdään edelleen 50-vuotisia sopimuksia, joissa vuokra on sidottu elinkustannusindeksiin. Tästä syystä vuokrat jäävät jälkeen tontin arvon noususta.

– Vuokria olisi tulevaisuudessa hyvä tarkistaa nykyistä useammin, Laiho sanoo.

Turussa on paljon vähemmän asunto-osakeyhtiöiden vuokrasopimuksia kuin Tampereella ja Helsingissä. Suurin osa vuokrasopimuksista on tehty omakotiasukkaiden kanssa.

Oikaisuvaatimuksia vuokrasopimusten uusimisesta ei juurikaan tehdä. Laiho arvioi syyksi muun muassa sen, että käytännöt ovat hyvin vuokralaisten tiedossa.

Myös Jyväskylässä oikaisuvaatimukset ovat harvinaisia. Toki vuokrasopimuksia uusitaan selvästi harvemmin kuin suuremmissa kaupungeissa, koska kaupungin vuokratontteja on vähemmän. Esimerkiksi suurin osa ydinkeskustasta on yksityisessä omistuksessa.

Jyväskylässä vuokra määräytyy tonttien hintavyöhykkeiden ja asemakaavan mahdollistaman rakennusoikeuden mukaan. Jos asemakaavassa määritelty rakennusoikeus pienenisi, myös tontin vuokra pienenisi. Tonttipäällikkö Paula Hartman ei muista, että kukaan olisi koskaan halunnut pienentää rakennusoikeuden määrää vuokran alentamiseksi.

Millaisia kokemuksia sinulla on vuokratonttien hintojenkorotuksesta? Voit keskustella aiheesta 19.9. klo 23 asti.

Lue seuraavaksi