Peltolammi ja Multisilta pääsivät valtakunnalliseen lähiöohjelmaan – hyvinvointi ja vetovoima nousuun Tesoman opein

Asukaskyselyn mukaan puistot ja metsät ovat parasta Peltolammilla ja Multisillassa.

lähiöt
Peltolammin kaupunginosa.
Peltolammi sijaitsee kuuden kilometrin päässä Tampereen keskustasta. Asukkaat toivovat lisää palveluja ja harrastusmahdollisuuksia.Antti Eintola / Yle

Tampereen eteläiset asuinalueet Peltolammi ja Multisilta ovat mukana ympäristöministeriön käynnistämässä valtakunnallisessa lähiöohjelmassa. Sen tavoitteena ovat hyvinvoivat ja vetovoimaiset lähiöt.

– Kyse on ennen kaikkea yhteisestä tekemisestä Peltolammin ja Multisillan kehittämiseksi. Ohjelmassa otetaan käyttöön hyvät opit Tesoman asuinalueohjelmasta, kertoo kehittämiskoordanaattori Henna Kuitunen tiedotteessa.

Tesomalla on tehty viime vuosina kasvojenkohotus, jossa on purettu vanhaa ja rakennettu uutta. Asukkaita innostettiin mukaan OmaTesoma-hankkeella (siirryt toiseen palveluun).

Peltolammin kaupunginosa.
Peltolammin vanhimmat kerrostalot ovat 1960-luvulta.Antti Eintola / Yle

Nyt Peltolammi, Multisilta sekä osa Lakalaivaa ovat Tampereen lähiökehittämisen ykkösaluetta. Sinne suunnitellaan parhaillaan muun muassa hyvinvointikeskuksen ja uuden päiväkodin rakentamista.

– Me-talo on toiminut alueella hedelmällisesti ja tarjonnut kaivattua harrastustoimintaa asukkaille. Tavoitteenamme on muun muassa monipuolistaa alueen asuntokantaa täydennysrakentamisella, kertoo ohjelmajohtaja asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä.

Viheralueet parasta, yhteisöllisyys kiinnostaa

Multisillan–Peltolammin lähiöohjelman valmistelu aloitettiin keväällä asukaskyselyllä. Vastauksia tuli yli 500.

Peltolammin kaupunginosa.
Luontoelämyksiä tarjoaa esimerkiksi Peltolammin-Pärrinkosken luonnonsuojelualue.Antti Eintola / Yle

Asukkaiden mielestä myönteisintä alueella ovat puistot ja metsät. Reilu neljäsosa vastaajista kertoi olevansa halukas osallistumaan yhteisölliseen tekemiseen asuinalueensa hyväksi. Palveluita toivottiin lisää, samoin harrastusmahdollisuuksia lapsille ja nuorille.

Ympäristöministeriön käynnistämä lähiöohjelma ajoittuu vuosille 2020–2022.

Tampereen kaupungin on mahdollista saada lähiöohjelman puitteissa 35 prosenttia avustusta eri toimiin. Avustusta on haettu tälle vuodelle alueiden jalankulun, pyöräilyn ja esteettömyyden parantamiseen, valaistuksen kohentamiseen sekä Multisillan päiväkodin yhteiskäyttötiloihin ja osallisuuteen liittyviin toimintamalleihin.