Navakat ja puuskaiset tuulet iskevät Kainuuseen illan ja yön aikana – vettä voi sataa yli 50 milliä vuorokaudessa

Syksyn toistaiseksi pahin rajuilma on odotettavissa keskiviikkona ja torstaina.

myrskyt
Niskantien ramppi on suljettu liikenteeltä veden takia.
Runsaat sateet aiheuttivat tulvan heinäkuun loppupuolella esimerkiksi Niskantien rampilla Kajaanissa. Arkistokuva.Milka Krogerus / Yle

Aila-nimen saaneen syysmyrskyn tuulet saavuttavat Kainuun eteläosat ennusteen mukaan illan ja yön aikana. Pohjoistuuli voimistuu yöllä lännestä alkaen navakaksi ja puuskaiseksi ja voi aiheuttaa häiriöitä sähkönjakeluun, kerrotaan sähköverkkoyhtiö Kajavesta.

Myrskymatalapaine iskee pahiten länsirannikolle ja on Ilmatieteenlaitoksen mukaan poikkeuksellisen pitkäkestoinen – se kestää torstaihin iltapäivään saakka. Lisäksi parin päivän aikana sataa runsaasti vettä, Kainuussa jopa yli 50 millimetriä vuorokaudessa.

– Kovin sade näyttäisi tulevan ilta yhdeksästä eteenpäin. Vesi voi tulvia kellareihin ja hulevesitulvia voi syntyä taajamissa, missä on paljon asfalttia, joka ei ime vettä. Pahimpia paikkoja ovat yleensä kaikki kaupunkien alikulut, kertoo Kainuun pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Petri Vehniäinen.

Pelastuslaitos on varautunut syysmyräkkään ja seuraa tilannetta. Sähköverkkoyhtiö Kajave on puolestaan lisännyt väkeä viankorjaukseen sekä käyttökeskukseen ja asiakaspalveluun. Yöllä ilmeneviä vikoja rajataan käyttökeskuksesta käsin varasyöttöyhteyksillä. Ajantasaista sähköverkon tilannetta voi seurata yhtiön sähkökatkokartalla (siirryt toiseen palveluun).

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.