Miksi eivät ihmisten tiet enää vie Helsingin ytimeen? Perinteikkään kultaseppäsuvun toimitusjohtaja: tämä kehitys jatkunut jo pitkään

Atelier Torbjörn Tillanderin toimitusjohtaja Tina Tillander sanoo kymmenien vuosien kokemuksellaan, että korona on vain korostanut ydinkeskustan vetovoimaongelmaa.

Helsingin ydinkeskustassa ei ole ollut vuosiin niin suurta ihmisvirtaa kuin aikaisemmin, Atelier Torbjörn Tillanderin toimitusjohtaja Tina Tillander sanoo. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Keskustelu Helsingin keskustan elinvoiman säilymisestä saa jälleen uusia kierroksia. Kaupungin ydinkeskustaa kehittävän Helsinki City Markkinointi ry:n teettämän kyselyn mukaan noin kaksi kolmasosaa jäsenyrityksistä kertoi koronan laskeneen liikevaihtoa rajusti. Valtaosa kertoi myös joutuneensa lomauttamaan väkeä.

Kultasepänliike Tillanderin toimitusjohtaja Tina Tillander sanoo kymmenien vuosien kokemuksellaan, että korona on vain korostanut jo pitkään ydinkeskustassa jatkunutta kehitystä.

– Ongelma ei ole pelkästään korona, vaan ongelmia on ollut jo pitkään. Täällä ei ole niin paljon ihmisvirtaa kuin aikaisemmin, Atelier Torbjörn Tillanderin toimitusjohtaja Tina Tillander sanoo.

Kauppaketju HOK-Elannon kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalainen puolestaan toteaa, että koronan aikana on käynyt hyvin selväksi, miten tärkeitä keskustan ulkopuolelta tulevat asiakkaat ovat ydinkeskustan elinvoimalle.

Karjalaisen mukaan kaupalliset palvelut ovat selvinneet keskustan ulkopuolella koronasta pienemmin kolhuin.

Helsingin kauppakamarin maankäyttö- ja liikenneasioiden päällikön Tiina Pasurin mukaan ydinkeskustan ulkopuolella kauppa käy, koska siellä on asuttu, oltu ja tehty töitä myös koronarajoitusten aikana.

– Päivittäistavarakaupalla on mennyt hyvin korona-aikana, mutta ei täällä keskustassa, koska täällä ei ole ihmisiä. He ovat asioineet korostetusti lähikeskuksissaan.

Senaatintorin jättiterassi kehitettiin tälle kesälle virkistämään koronan vuoksi hiljentynyttä ravintola- ja matkailualaa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Yritysten terveiset päättäjille ovat, että matkustusrajoituksiin odotellaan helpotuksia ja etätyösuositus pitäisi poistaa. Myös koronaa koskeviin ohjeistuksiin toivotaan lisää selkeyttä.

Autoilun rajoittaminen huolettaa yrittäjiä

Pidemmällä tähtäimellä yrittäjien huolet liittyivät erityisesti liikenteeseen ja uusiin kauppakeskuksiin. Vastaajat pitivät tulevaisuuden uhkina erityisesti yksityisautoilun rajoittamista ja uusien ostoskeskusten avaamista.

HOK-Elannon kinteistöjohtaja Jyrki Karjalainen kertoo olevansa erittäin huolissaan Helsingin viime aikaisesta kaupunkisuunnittelun kehityksestä. Karjalaisen mukaan kaupungin ydinkeskustan haastajat voittavat, jos keskustan saavutettavuutta henkilöautoilla heikennetään.

– Argumenttina on usein, että suurin osa asiakkaista tulee kivijalkaliikkeisiin julkisilla tai kävellen. Näinkin on, mutta autolla liikuva voi ostaa jopa nelinkertaisesti enemmän, Karjalainen lataa.

Hänen mukaansa kaikkia asiakasryhmiä kuitenkin tarvitaan.

– Keskustaa ei voi rakentaa vain Helsingin niemellä asuvien varaan. Heidän ostovoimansa ei yksinkertaisesti riitä nykyisten palvelujen ja elinvoimaisen keskustan ylläpitämiseen, Karjalainen sanoo.

Hänen mielestään keskustan suunnittelua pitää katsoa laaja-alaisemmin.

– Liikenne ja saavutettavuus eri kulkumuodoilla on yksi erittäin tärkeä asia, Karjalainen summaa.

Apulaispormestari Sinnemäki toppuuttelee kritiikkiä

Helsingin kaupunkiympäristöstä vastaava apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.) toppuuttelee suunniteltua kävelykeskustaa koskevaa kritiikkiä. Sinnemäen mukaan kasvava määrä ihmisiä tulee kaupungin ydinkeskustaan nyt ja tulevaisuudessa joukkoliikenteellä.

Sinnemäki sanoo, että yksityisautoilu ei ehkä kasva, mutta ei juuri vähenekään. Sinnemäki toteaa, ettei keskustaan autoja oikein nykyistä enempää mahtuisikaan.

– Tärkeintä on, että keskusta on hyvin saavutettavissa.

Kyselyn tehnyt Helsinki City Markkinointi ry on ydinkeskustan kiinteistönomistajien, yrittäjien ja kaupungin yhteistyöelin, jonka tavoitteena on keskustan viihtyisyyden ja vetovoiman lisääminen.

Elinvoima vaatii myös asuntoja ja työpaikkoja

HOK-Elannon kiinteistöjohtajan Jyrki Karjalaisen mukaan ydinkeskustan elinvoiman säilyminen pidemmällä tähtäimellä vaatii myös sekoittunutta kaupunkirakennetta, jossa ei unohdeta asumista ja työpaikkoja.

– Vetovoima on uhattuna, jos alueella ei enää asuta ja käydä töissä, vaikka siellä vietettäisiinkin vapaa-aikaa. Keskusta ei pyöri vain turismin, kulttuurin ja palveluiden voimalla, Karjalainen sanoo.

Lähes kaikki kyselyyn vastanneista kertoivat uudistaneensa toimintaansa, mikä saattaa selittää sen, että yli puolet vastanneista yrityksistä näki lähitulevaisuuden toiveikkaana.

Noin puolet kyselyyn vastanneista yrityksistä arvioi syksyllä tilanteen menevän jonkin verran parempaan suuntaan, kolmannes katsoi tilanteen heikkenevän ja loput katsoi tilanteen pysyvän samankaltaisena.

Keskustaan toivotaan tapahtumia ja elämyksiä

Helsinki City Markkinointi toteutti kesällä ja syksyn alussa kaksi kyselyä: Downtown Helsinki Pulssin, joka tunnusteli yhdistyksen jäsenistön käsityksiä koronakevään ja -kesän jälkeisestä tilanteesta, ja kävijäkyselyn, joka selvitti Helsingin ydinkeskustan kävijöiden ja asukkaiden toiveita heinä- ja elokuussa. Tiukimpien koronaeristystoimien höllentyessä ihmiset toivoivat Senaatintorin suurterassin tyyppisiä tapahtumia lisää.

Yleisesti toivottiin myös kävelykeskustan laajentamista, viihtyisyyden lisäämistä eri tavoin, sekä pyöräilyn helpottamista. Keskustan kävijöille tehtyyn kyselyyn vastanneista 38 prosenttia toivoi myös lisää tapahtumia, musiikkia ja kulttuuria.

Suurin osa keskustan kävijäkyselyyn vastanneista kertoi olevansa liikenteessä joko loman tai vapaa-ajan vieton merkeissä.

Moni toivoi voivansa tukea paikallisia yrittäjiä. Yhtä moni vastaajista, jotka olivat siirtyneet verkkoasiointiin koronan takia, kokivat tärkeäksi asioimisen kivijalka- ja erikoisliikkeissä, tukeakseen niiden toimintaa.

Helsingin ydinkeskustan toimijoille on tullut jatkuvasti uusia vetovoimaisia haastajia, kuten kauppakeskus Tripla Pasilassa ja Kalasataman kauppakeskus sekä Espoon Leppävaarassa sijaitseva suuri kauppakeskus Sello.

– Yritykset siirtävät toimintojaan näihin, Karjalainen sanoo.

Myös HOK-Elanto muutti juuri pääkonttorinsa Pasilan Triplaan Lassilasta.

Kävijäkyselyyn vastasi 342 henkilöä. Helsinki City Markkinointi ry:n jäsenkyselyyn vastasi 21 yritystä.

Lue myös: