Saimaan kanavan sulkujen pidentämiseen tulossa jättisumma – mahdollistaa 90 000 rekkalastin siirtämisen vesille

Sulkujen pidentäminen mahdollistaa jopa noin 90 000 rekkalastin siirtämisen maanteiltä vesireitille.

Saimaan kanava
Rahtilaiva Saimaan kanavassa.
Saimaan kanavan sulkuja pidennetään lähivuosina 11 metrillä uusimalla ja siirtämällä sulkujen yläportit. Kuva Soskualta.Kare Lehtonen / Yle

Saimaan kanavan sulkujen pidentäminen näyttää toteutuvan.

Hallitus esittää vuodelle 2021 yhteensä noin 130 miljoonan euron valtuutta ja 13,5 miljoonan euron määrärahaa kolmelle uudelle väylähankkeelle, joista yksi on Saimaan kanavan sulkujen pidentäminen.

Saimaan kanavan sulkujen pidentämiseen ehdotetaan 90 miljoonan euron valtuutta.

Hankkeen tavoitteena on edistää Saimaan kanavan ja Saimaan järvialueen vesiliikenteen toimintaedellytyksiä ja alentaa kuljetuskustannuksia mahdollistamalla nykyistä pidemmät alukset Saimaan kanavalla sekä syväväylällä Varkauden ja Joensuun satamiin saakka.

"Äärimmäisen tärkeää koko Itä-Suomelle"

Saimaan kanavan sulkuja pidennetään 11 metrillä uusimalla ja siirtämällä sulkujen yläportit. Sulkujen pidentäminen mahdollistaa jopa noin 90 000 rekkalastin siirtämisen maanteiltä vesireitille.

– Saimaan kanavan kehittäminen on äärimmäisen tärkeää koko Itä-Suomelle. Sillä mahdollistetaan kustannustehokkaat ja ympäristöystävälliset kuljetukset alueen teollisuudelle ja elinkeinoelämälle, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.

Hän toivoo hankkeella olevan positiivinen työllisyysvaikutus alueelle tulevaisuudessa.

– Uutta aluskantaa mahdollistamalla suojelemme samalla myös kansallisesti tärkeän Saimaan luontoa, sanoo Harakka.

Kanavaa kehitetään myös nostamalla vedenpintaa. Vedenpinnan nostoon on myönnetty viiden miljoonan euron valtuus vuoden 2020 neljännessä lisätalousarviossa.