Valtatie 15 jäämässä vaille rahoitusta – hallitus esittää rahoitusta kolmelle muulle väylähankkeelle

talousarvioesitykset
Raskasta liikennettä valtatiellä 15 Kouvolasta Kotkaan
Budjettiriihessä sovittiin muun muassa kolmen uuden väylähankkeen rahoittamisesta. Valtatie 15 ei ole näiden joukossa. Arkistokuva.Tiina Karppi / Yle

Kotkan ja Kouvolan väliselle valtatie 15:lle ei ole luvassa rahoitusta vuoden 2021 budjettiesityksessä.

Budjettiriihessä sovittiin muun muassa kolmen uuden väylähankkeen rahoittamisesta. Valtatie 15 ei ole näiden joukossa.

Sen sijaan rahoitusta ovat saamassa Saimaan kanavan sulkujen pidentäminen, valtatie 4:n Äänekoski–Viitasaari-tieosuuden kehittäminen sekä Tampere–Jyväskylä-radan parantamisen ensimmäinen vaihe.

Kaakkois-Suomen ely-keskuksen liikenteen ja infrastruktuurin vastuualueen johtaja Kari Halme sanoi Ylelle aiemmin tällä viikollatoivovansa, että valtatie 15:n kunnostaminen olisi mukana ensi vuoden talousarviossa. Hän oli kuitenkin epäileväinen asian suhteen, sillä valtio päättää ensi vuonna 12-vuotisesta liikennejärjestelmäsuunnitelmasta.

Nyt ensimmäistä kertaa tehtävän liikennejärjestelmäsuunnitelman tarkoituksena on katsoa liikennejärjestelmää kokonaisuutena ja lisätä pitkäjänteisyyttä sen kehittämiseen. Halmeen arvion mukaan isot hankkeet voivat olla jäissä suunnitelman valmistumiseen asti.

Myös kouvolalainen kansanedustaja Paula Werning (sd) tähyää tulevan suunnitelman suuntaan.

– Nyt pitää muistaa, että budjetissa oli ainoastaan kolme väyläinvestointia. Tässä 12-vuotissuunnitelmassa ratkaistaan muiden hankkeiden eteneminen ja järjestys. Se työ on siis edellen kesken, Werning sanoo.

Liikennejärjestelmäsuunnitelman luonnosta käsiteltiin tänään keskiviikkona liikenne- ja viestintäministeriön sidosryhmätilaisuudessa. Esimerkiksi valtatie 15:n tilanteesta ei vielä luonnosversiossa linjattu. Suunnitelman on määrä valmistua keväällä 2021.

Lue myös:

Turpeen verotusta kiristetään, varhaiskasvatusmaksuja alennetaan, yli 30 000 työllistä lisää – Yle seurasi hetki hetkeltä hallituksen päätöksiä budjetista

Kymenlaakso odottaa valtiolta rahaa valtatie 15:n kunnostukseen – voi silti olla, ettei rahoitusta heru vieläkään