Hyppää sisältöön

YK-raportti: Venezuelan johto tehnyt rikoksia ihmisyyttä vastaan

Venezuelan presidentti ja ministerit ovat tienneet laittomista pidätyksistä, teloituksista ja kidutuksesta.

Venezuelan presidentti Nicolás Maduro tapasi armeijan edustajia Caracasissa 4. toukokuuta. Kuva: Miraflores presidential palace / EPA

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro ja useat hallituksen ministerit ovat YK:n tutkijoiden mukaan todennäköisesti vastuussa tuhansista mielivaltaisista surmista ja järjestelmällisestä kidutuksesta maassa vuoden 2014 jälkeen.

YK:n ihmisoikeusneuvoston viime vuonna perustama tutkimusryhmä toteaa ensimmäisessä raportissaan, että presidentin lisäksi Venezuelan sisä-, oikeus- ja puolustusministereiden voi perustellusti epäillä tilanneen rikollisia tekoja tai myötävaikuttaneen niiden toimeenpanemiseen.

Tutkijoiden mukaan esimerkiksi Venezuelan turvallisuusjoukot ovat käytännössä syyllistyneet teloituksiin ilman oikeudenkäyntiä. Surmaamiset näyttävät olevan osa politiikkaa yhteiskunnan ei-toivottujen jäsenten eliminoimiseksi rikollisuuden vastaisen taistelun varjolla, tutkijaryhmä arvioi.

Ryhmä sai tiedot yli 3 000 tapauksesta, joissa epäillään ihmisoikeuksien rikkomista. Ryhmän mukaan niistä ovat vastuussa turvallisuusjoukkojen ohella Venezuelan tiedustelupalvelut.

Komentavien upseereiden ja valtion korkea-arvoisten virkamiesten on pitänyt olla tietoisia tapahtumista. Tästä ketään ei ole joutunut syytteeseen ihmisoikeusrikoksista, sanoo YK:n tutkimusryhmä.

Mielenosoittaja tähtää ritsalla poliiseja Caracasissa, Venezuelassa 12.4.2014
Kansalaiset kituuttavat köyhyydessä ja kaksi presidenttiä kilpailee siitä kumpi maata johtaa.