1. yle.fi
  2. Uutiset

Tehohoitaja-kirjailija Patricia Bertényitä kiehtoo aivojen huikea muokkautumiskyky – kirjan päähenkilön yliluonnolliset kyvyt ovat saaneet vaikutteita tosielämästä

Turussa tehohoitajana työskentelevä Patricia Bertényi kirjoitti esikoiskirjansa vuosi sitten. Nyt tekeillä on kirjasarjan kolmas osa.

kirjat
"Suomella ja Unkarilla on 200 yhteistä sanaa" – Tunnistatko yhtäläisyydet?
"Suomella ja Unkarilla on 200 yhteistä sanaa" – Tunnistatko yhtäläisyydet?

Patricia Bertényi on Turun yliopistollisessa sairaalassa työskentelevä tehohoitaja. Sen lisäksi hän on kirjailija, joka kirjoittaa parhaillaan kolmatta teostaan.

Dekkarisarjan ensimmäinen osa julkaistiin vuosi sitten ja viime kesänä ilmestyi toinen.

– 195 sivua on nyt kolmososaa valmiina, Bertényi kertoo kirjoitusprosessistaan.

Kyseessä eivät kuitenkaan ole ihan perinteiset dekkarit. Ensimmäistä kirjaa kirjoittaessaan Bertényi pohti pitkään, lisäisikö hän mielessään olevaan tarinaan mystiikkaa. Kirjan päähenkilöllä, yksityisetsivä Jackie Saratogalla, on ainutlaatuisia kykyjä: hän muun muassa haistaa ihmisten tunteet tai pystyy aistimaan taulusta, onko se aito vai väärennös.

– Alunperin se oli ihan perinteinen dekkari, jossa oli epätavallinen rakkaustarina. Siinä rinnalla eli kuitenkin koko ajan toinen tarina. Muistan, että sodin itseni kanssa, että "et sä voi kirjoittaa näin". Sitten päätin, että voinpa – tämä on minun kirjani, ja yhdistin ne, Bertényi kertoi Puoli seitsemän -ohjelmassa.

Vaikka kirjan päähenkilön erityislaatuiset ja jopa yliluonnolliset kyvyt ovat mielikuvituksen tuotetta, ovat ne saaneet vaikutteita tosielämästä.

– Erikoisosaamisalaani ovat aivovammapotilaat. Siinä näkee kaikkea kummallista, mihin aivot oikeastaan pystyvät, kun otetaan pala pois ja se täytyy jollain korvata.

Yksi tapaus löytyy myös perhepiiristä. Bertényin veli joutui lapsena onnettomuuteen, jonka seurauksena hänen tapansa kokea musiikki muuttui.

– Puhutaan synestesiasta eli aivojen eri osien erilainen kytkeytyminen yhteen on ihan todellista. Isoveljeni Mark jäi nuorena auton alle ja sai todennäköisesti jonkinlaisen aivovamman ja hän on sen jälkeen nähnyt musiikin väreinä.

Unkarissa syntynyt Bertényi muutti Suomeen ollessaan 8-vuotias. Aloittaessaan koulun, hän ei osannut kuin kaksi sanaa suomea. Pian hän kuitenkin kirjoitti kymmensivuisia tarinoita suomeksi.

Katso koko haastattelu Yle Areenasta.

Lue seuraavaksi