1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhä useampi Pirkanmaalla ilman sähköä, puita tiellä – Siilinkarilla mitattu tuulen voimaksi yli 23 metriä sekunnissa

Päivän mittaan Aila-myrskyn puuskat ovat voimistuneet Pirkanmaalla. Pelastuslaitoksella on ollut lähes 200 tehtävää myrskyyn liittyen.

myrskyt
Tampereen Naistenlahdessa myrsky pauhaa ja nostaa tyrskyjä.
Tampereen Rauhaniemessä ja Naistenlahdessa voi ihailla myrskyn voimaa läheltä.Petri Lassheikki / Yle

Pirkanmaan pelastuslaitoksen Aila-myrskyn aiheuttamat tehtävämäärät ovat aamusta lisääntyneet. Sähköyhtiö Elenian mukaan Pirkanmaalla myrskyisimmät tunnit ovat nyt iltapäivällä ja illansuussa.

Kello 16 mennessä Pirkanmaan pelastuslaitos on hälytetty Aila-myrskyn aiheuttamiin lähes 200 kertaa. Pelastuslaitoksen tehtävät ovat olleet lähinnä kaatuneiden puiden aiheuttamien vahinkojen raivauksia. Tämän hetkisen tiedon mukaan mitään mittavia omaisuusvahinkoja ei Pirkanmaalla ole sattunut.

Esimerkiksi Ikaalisissa pelastuslaitos kävi iltapäivällä katsomassa venettä, joka oli uponnut laituriin. Kovan tuulen takia venettä ei vielä pystytty nostamaan ylös.

Armonkalliolla Tampereella puolestaan pelastuslaitos irrotti varuiksi tunnelin päältä suojapleksilaseja, koska osa oli meinannut tippua alas.

pelastuslaitos irrotti pleksejä
Pelastuslaitos irrotti pleksejä, etteivät ne putoa tunnelin päältä alas. Petra Ketonen / Yle

Ilmatieteen laitoksen mukaan myrsky jatkuu Pirkanmaalla tällaisenaan kello 15 saakka, jonka jälkeen tuulet hieman heikkenevät.

Kello 16 aikaan ilman sähköä oli Suomessa noin 83 000 taloutta. Pirkanmaalla sähköttömiä talouksia on tällä hetkellä noin 7 000.

Tuulivaroitus Pirkanmaalle

Siilinkarilla on mitattu puolilta päivin torstaina Aila-myrskyn ennätyslukemat, kun tuuli puhalsi 23 metriä sekunnissa.

Myös Pirkanmaalle on annettu tuulivaroitus ja tuulenpuuskien voiman odotetaan kasvavan pitkin päivän.

Esimerkiksi Selkämerellä aallonkorkeus on noussut aamulla 5,4 metriin, eli laskennallisesti yksittäiset aallot voivat olla yli yhdeksänmetrisiä.

Ilmatieteen laitos määrittelee nyt Aila-myrskyn ankaraksi myrskyksi. Sääilmiötä esiintyy Suomessa noin kerran neljässä vuodessa.

Viimeksi yhtä voimakkaita tuulia havaittiin Ilmatieteen laitoksen mukaan Aapeli-myrkyssä tammikuussa 2019 ja Seija-myrskyssä vuonna 2013.

Näin Aila-myrsky nostattaa aaltoja Virroilla.
Kuvan lähettänyt Sirpa Jyske kertoo, ettei ole nähnyt samanlaista myteriä Virtain Toisvedellä 12 vuoden aikana koskaan aiemmin.Sirpa Jyske / lukijan kuva

Aila-myrsky näkyy nyt Pirkanmaalla etenkin liikennettä haittaavina kaatuneina puina ja laajoina sähkökatkoina.

Pirkanmaan alueella yli 16 000 kotitaloutta on ollut ilman sähköjä myrskyn aikana.

Myrsky on katkonut sähköjä koko maassa noin 85 000 kotitaloudelta.

Tilanne ja johtokeskuksen päivystävä palomestari Juha Seppälä kertoo, että tehtävien määrä on kasvanut aamun aikana kiihtyvällä tahdilla. Vahingontorjuntatehtäviä on nyt kaikkialla ympäri maakuntaa, myös kaupunkikeskittymissä.

Esimerkiksi Tampereellakin on jatkuvasti useampia tehtäviä.

Ilo irti myrskystä

Aila on houkutellut jo torstain aikana myrskybongareita rannoille ja kallioille. Myös lintuharrastajat ottavat ilon irti voimallisesta tuulesta.

Lintuharrastaja Juha Lehtinen kertoo, että monet muuttolinnut pyrkivät hyödyntämään myötätuulia, kun etelään lähteminen tulee ajankohtaiseksi.

Myrsky antaa nyt harrastajille mahdollisuuden nähdä monia muuttavia vesilintuja kerralla, sillä tuuli tulee voimalla pohjoisesta.

Myrsky keräsi myös lintuharrastajia järven rannoille.
Lintuharrastajat Juha Lehtinen (vas.), Jukka Virtanen ja Juha Hyvönen saapuivat myrskyävän Näsijärven rantaan torstaina seuraamaan vesilintujen syysmuuttoa.Marjut Suomi / Yle

Torstain aikana Tampereen Santalahdessa on nähty jo ainakin yksi kurkiaura sekä haapanoita, mustalintuja ja suosirrejä.

– Vaikka tuuli puhaltaa puuskittain myrskylukemia, lokitkin lentävät sirosti ja kauniisti puhureissa. Osa linnuista voi toki kartella näin kovia myräköitä, olipa myötätuuli tai ei, Lehtinen toteaa.

Aila-myrsky on jo luokiteltu torstain aikana ankaraksi myrskyksi.

Tuhot alkoivat aamuyöstä

Pirkanmaan pelastuslaitoksen päivystävä palopäällikkö Martti Honkala kertoi Ylelle torstaiaamuna, että myrsky aiheutti yli 6 000 kotitalouden sähköttömyyden parissa tunnissa.

Sähköyhtiöt muistuttavat, että johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä aina ammattilaisten työtä.

Pelastuslaitoksilla on varauduttu kiireettömien tehtävien ruuhkiin, sillä etenkin kaatuvat puut työllistävät pelastuslaitosta. Myrskytuhojen korjaaminen alkoi kello puoli neljän aikaan aamulla.

Myrsky katkoi puun Pyynikin Palomäentien kentälle torstaina.
Myrsky kaatoi puun Tampereella Pyynikin Palomäentien kentän päälle torstaiaamuna.Marjut Suomi / Yle

Sen jälkeen tehtäviä on ollut jo parisenkymmentä.

– Pirkanmaallakin myräkkä kestää pitkään, 12 tuntia. On tulossa hyvin kiireinen päivä, Honkala kertoo.

Pirkanmaalla saattaa sadella paikoitellen, mutta suuria määriä vettä ei ole tiedossa.

Esimerkiksi Kainuussa on mitattu vuorokauden sademääräksi 65,5 milliä, joten Pirkanmaa säästyy sateilta huomattavasti muuta maata paremmin.

Pelastuslaitos muistuttaa tiedotteessa välttämään myrskyn aikana hissin käyttöä sähkökatkosten varalta ja että omaisuusvahinkoa ei pidä itse lähteä korjaamaan myrskyn aikana.

Myrsky on jo katkonut puita, mutta myös mastoja, kuten kuvassa.
Puiden lisäksi Aila on ehtinyt katkoa Tampereella myös mastoja.Petri Lassheikki / Yle

Aamun aikana satamäärin talouksia on ollut Ilman sähköä esimerkiksi Mänttä-Vilppulassa, Ikaalisissa ja Ylöjärvellä.

Tuuli on puhaltanut Näsijärvellä puuskissa kovimmillaan noin 20 metriä sekunnissa eli ennusteen mukaisesti.

– Myrsky on vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen voimakas ja pitkäkestoinen. Vaikka tuuliennätyksiä ei tulla lyömään, tilanteessa on läsnä monia vahingoille altistavia tekijöitä, kuten maaperän roudattomuus, myrskypuuskien pitkä kesto sekä puissa olevat lehdet, sanoo päivystävä meteorologi Ari-Juhani Punkka Ilmatieteen laitokselta.

Länsirannikolla, esimerkiksi Vaasan ja Porin seudulla tilanne on paljon pahempi. Koko maassa noin 48 000 kotitaloutta oli varhain aamulla vailla sähköä.

Juttua päivitetään.

Lue lisää:

Millaiseen aamuun herätään myrsky-yön jälkeen, millaiset ovat myrskyn jäljet? Lähetä meille kuva Aila-myrskystä ja sen seurauksista

Varaudu myrskytuhoihin ajoissa: vuoden voimakkain myrsky voi katkaista sähkön ja veden ja viedä jopa kattoja mukanaan

Millaiseen aamuun herätään myrsky-yön jälkeen, millaiset ovat myrskyn jäljet? Lähetä meille kuva Aila-myrskystä ja sen seurauksista

Lue seuraavaksi