1. yle.fi
  2. Uutiset

Myräkkäyö meni Kainuussa ilman isoja vahinkoja – epätavallinen tuulensuunta koettelee puustoa

Sähkökatkoja on rajattu yön aikana, ja päivän valjetessa päästään metsään korjaamaan vahinkoja. Myräkkä kuitenkin jatkuu.

Kainuu
Syysmyrskyn jälkeinen aamu*
Puuskittaiset tuulet näkyvät maastossa. Keli rauhoittuu torstaina iltapäivää kohden.Tanja Heikkonen / Yle

Aila-myrskymatalapaine saapui Kainuuseen suhteellisen rauhallisena. Yön aikana sähköt katkesivat muutamasta sadasta taloudesta. Aamulla kuuden aikaan sähköttömiä talouksia oli Kainuussa tuhatkunta. Tilanne elää kuitenkin koko ajan.

– Tuulet siirtyvät itään päin. Meillä on nyt rajaamistoimenpiteet käynnissä, ja porukkaa ei voi päästää pimeaän aikaan metsään turvallisuusriskin takia, Kajaven käyttöpäällikkö Mikko Leinonen kertoo.

Aamun valjetessa vikoja lähdetään rajaamaan. Leinonen kertoo, että Kainuussa viat ovat isoimpien vesistöjen rannoilla ja aukeilla paikoilla.

– Tuulensuunta on epätyypillinen, eikä meidän puustomme ei ole sellaisiin juurtunut.

Kainuun Pelastuslaitoksen päivystyvä palomestari Jani Huovinen kertoo yön olleen rauhallinen. Koko Kainuun alueella on ollut kuusi tehtävää.

– Ne ovat liittyneet kaatuneisiin puihin ja veden tulvimiseen, Huovinen sanoo.

Tilanne ei kuitenkaan ole ohi. Puuskittaisia tuulia ja sadetta on vielä tiedossa ainakin aamupäiväksi.

Päivystyvä meteorologi Iiris Viljanmaa kertoo Kainuussa sataneen runsaasti eilisestä lähtien. Ilmatieteen laitoksen havaintopisteillä on havaittu jo nyt jopa yli 60 millimetrin kertymiä.

Tuuli on matalapaineen jälkipuolella puuskaista. Kajaanissa on puuskien nopeudeksi aamulla mitattu yli 20 metriä sekunnissa ja muualla Kainuussa noin 15 m/s.

– Juuri niistä niitä tuulivahinkoja syntyy, Viljanmaa sanoo.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Lue seuraavaksi