1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pelastuslaitokset

Oulaisissa kadut tulvivat, Muhoksella irtosi varaston katto – Pohjois-Pohjanmaalla pelastuslaitoksilla jo yli 70 tehtävää myrskyn vuoksi

Oulussa Metsokankaan koulun räystäspeltejä on irronnut myrskyssä. Sähkökatkoja on ollut maakunnassa yhteensä tuhansia.

Merialueilla tuuli yltyi keskiviikon ja torstain välisenä yönä paikoin yli 33 metriin sekunnissa.. Torstaiaamuna tuuli teki komeaa aallokkoa Pyhäjoen Elävisluodon rannassa. Kuva: Risto Degerman / Yle

Pohjois-Pohjanmaalla pelastuslaitokset ovat hoitaneet keskiviikkoillan ja torstain aamukahdeksan välillä noin 75 myrskytuhoista johtuvaa tehtävää. Suurin osa tehtävistä oli kaatuneiden puiden raivaamisia teiltä ja etelämpänä maakunnassa myös sähkölinjoilta.

Torstaiaamuna huomattiin, että Oulussa Metsokankaan koulun katosta on irronnut räystäspeltiä. Koulun huopakatto sen sijaan oli kunnossa, kertoo kiinteistömanageri Markku Palola Oulun kaupungilta. Pelastuslaitos kiinnitti pellit paikoilleen, mutta jatkokorjauksia tullaan vielä tekemään.

Lisäksi Oulaisissa on ollut taajamatulvia, ja Muhoksella irtosi varastorakennuksen katto. Koko maakunnassa puita on yön aikana kaatunut eri kokoisille teille, Jokilaaksojen alueella myös isoille teille. Lisäksi maakunnan eteläosissa puita oli kaatunut sähkölinjoille.

Vahinkoja tulee ilmi torstaipäivän aikana todennäköisesti lisää.

Suurimmat vahingot näyttävät olleen Oulusta etelään päin, etenkin Jokilaaksojen alueella. Jokunen tehtävä hoidettiin Muhoksella ja Pudasjärvellä. Määrällisesti vahingoista 35 on sijoittunut Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen alueelle ja 40 vahinkotehtävää Jokilaaksoille.

Merialueilla tuuli nousi paikoin yli 33 metriin sekunnissa. Tuulisinta oli Hailuodon Marjaniemessä, jossa mitattiin paikoin 33,2 metriä sekunnissa.

Sähköttä on ollut useita tuhansia talouksia, varsinkin maakunnan eteläisimmissä osissa. Tosin myös Vaalassa on ollut huomattavan paljon koteja ilman sähköä.

Esimerkiksi Ylivieskassa oli puoli kahdeksaan mennessä ollut viimeisimmän vuorokauden aikana 1 034 sähkötöntä asiakasta – Pyhäjärvellä 953 ja Kalajoella 845 asiakasta ilman sähköä. Vaalassa luku on ollut 1 276 ja Utajärvelläkin sähköttä on jäänyt satoja kiinteistöjä. Nämä tiedot käyvät ilmi Energiateollisuuden sähkökatkoskartasta (siirryt toiseen palveluun). Tilanne päivittyy koko ajan.

Lisää aiheesta:

Aila-myrsky väistyi, 12 000 taloutta yhä sähköttä – vuosituhannen tuhoisimpia myrskyjä tuulivahinkojen osalta

Päivitetty 17.9. kello 11.02 tarkennettu Metsonkankaan koulun katon vauriotilannetta.

Päivitetty 17.9. kello 8.08 myrskystä johtuvien pelastuslaitosten tehtävien määrää varhaisen aamun noin 60:stä 70:een.

Päivitetty 17.9. kello 7.21 sähkökatkoihin liittyviä tietoja.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.