Biden varoittaa uhraamasta Pohjois-Irlantia brexitin vuoksi

Demokraattien presidenttiehdokas haluaa liittää Pohjois-Irlannin kehityksen ja Yhdysvaltain ja Britannian kauppaneuvottelut yhteen.

Brexit
Joe Biden puhui paikallisessa kirkossa Kenoshassa torstaina.
Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden varoittaa Pohjois-Irlannin rauhankehityksen vaarantumisesta brexitin jälkeen. Biden puhetilaisuudessa kirkossa Kenoshassa syyskuun alussa. AFP / Lehtikuva

Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden haluaa turvata Pohjois-Irlannin aseman Yhdysvaltain ja Britannian brexitin jälkeistä aikaa koskevissa kauppaneuvotteluissa.

Biden sanoi tviitissään, että mikäli hänet valitaan presidentiksi marraskuussa, neuvotteluissa kunnioitetaan pitkäperjantain sopimusta.

Myös Stormontin sopimuksena tunnetussa, vuonna 1998 solmitussa sopimuksessa Britannia ja Irlanti sitoutuivat lopettamaan väkivaltaisuudet Pohjois-Irlannissa.

Britannian ulkoministeri Dominic Raab on matkalla Washingtonissa tekemässä selkoa EU:n ja Britannian erittäin hankaliksi osoittautuneista kauppaneuvotteluista.

Ulkoministeri Raab kertoi BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun), että hallituksen suunnitelmat Pohjois-Irlantia koskien ovat vielä alustavia. Ongelmana on esimerkiksi elintarvikkeiden tuonti Pohjois-Irlannin kautta EU:n markkinoille.

Brexitin jälkeen Pohjois-Irlannin rajasta tulee unionin ulkoraja.

Liikkuminen ja kaupankäynti rajan yli on ollut mutkatonta. Pohjois-Irlannin ja Irlannin välille ei haluttu neuvotteluissa kovaa rajaa tullimuodollisuuksineen.

Pohjois-Irlanti olisi jäämässä käytännössä osaksi EU:n sisämarkkinoita niin sanotun backstop-järjestelmän avulla.

Lue myös:

Kirjeenvaihtajalta: EU on haavoittuva, oli ennen koronaa ja on sen jälkeenkin

Brexit-puheet kärjistyvät yhä: Johnson syytti EU:ta "ruokasaarrosta", Britannian ex-pääministerit Johnsonia maan häpäisemisestä

EU vaatii Britanniaa poistamaan kiistellystä lakiesityksestä kohdat, jotka rikkovat brexit-sopimusta

Raja jota kukaan ei halua takaisin

Ulkolinja: Katkera saari