1. yle.fi
  2. Uutiset

Pelastuslaitos varautuu Aila-myrskyyn Kymenlaaksossa – kovimpia tuulia odotetaan illaksi

Päivystävä palomestari Ilpo Kopra arvioi, että myrsky tulee kaatamaan paljon puita, mikäli se rantautuu Kymenlaaksoon ennustetulla voimakkuudella.

myrskyt
Meri katsottuna Kotkan Kuusisesta 17.9.2020 aamulla.
Meren pinta oli tyyni Kotkan Kuusisessa torstaiaamuna.Jesse Mäntysalo / Yle

Kymenlaakson pelastuslaitos varautuu Aila-syysmyrskyyn.

Vielä myrsky ei ole iskenyt Kymenlaaksoon. Maakuntaan on kuitenkin annettu tuulivaroitus, jonka mukaan pohjoistuuli on vaarallisen voimakasta maa-alueilla aamupäivästä alkaen. Tuulen nopeus puuskissa voi olla 20 metriä sekunnissa.

Kovimpien myrskytuulien odotetaan saapuvan maakuntaan illemmalla.

– Illalla ja yöllä ovat ne pahimmat hetket, jolloin myrsky saattaa aiheuttaa tuhoja, päivystävä palomestari Ilpo Kopra sanoo.

Kymenlaakson pelastuslaitos on varautunut lisäämään henkilökuntaa johtokeskukseensa, jotta hätäkeskuksesta pystytään ottamaan enemmän tehtäviä vastaan, ja jakamaan niitä edelleen palokunnille. Tarvittaessa paloasemille hälytetään lisää palokuntia valmiuteen.

Ilpo Kopra arvioi, että myrsky tulee kaatamaan paljon puita, mikäli se rantautuu Kymenlaaksoon ennustetulla voimakkuudella.

– Vettä on tullut paljon, ja maasto on märkää. Puiden juuret ovat märässä maassa tavallaan vähän löysemmässä, ja puu saattaa kaatua helpommin.

Yleensä vastaavat myrskyt nostavat Kopran mukaan pelastuslaitoksen tehtävämäärää hetkellisesti voimakkaasti.

– Lyhyessä ajassa tulee paljon vahingontorjuntatehtäviä, joissa puita pitää käydä raivaamassa tai pumppaamassa vettä kellareista. Sahat on terotettu ja pumppauskalusto huollettu, Kopra sanoo.

Sähkökatkoihin kannattaa varautua

Kymenlaakson Sähkö Oy ennustaa, että myrsky tulee aiheuttamaan sähkökatkoja ympäri Kymenlaaksoa.

– Ryhdymme korjaustoimiin välittömästi vikojen ilmaantuessa, työturvallisuus huomioiden. Saaristokohteisiin tulevat viat korjaamme heti, kun säätilanne mahdollistaa turvallisen pääsyn kohteeseen, käyttöpäällikkö Saku Mässeli Kymenlaakson Sähköverkko Oy:stä sanoo.

Sähköyhtiö on nostanut valmiustilaansa torstain ja perjantain osalta, ja lisännyt sekä puhelinvastaaja- että viankorjaushenkilöstön määrää.

Päivystävä palomestari Ilpo Kopra kehottaa ihmisiä varautumaan myrskyn aiheuttamiin sähkökatkoihin. Kuivamuonaa ja vettä kannattaa Kopran mukaan varata pariksi, kolmeksi päiväksi.

Kopran mukaan kannattaa varautua myös siihen, että mikäli myrsky riehuu oikein pahana, se vaikeuttaa myös paikasta toiseen siirtymistä, ainakin hetkellisesti.

– Näillä keinoilla pärjää aika pitkälle, Kopra sanoo.

Länsirannikolla mitattiin viime yönä jopa yli 35 metrin sekuntinopeudella puhaltaneita tuulenpuuskia. Aila-myrsky on katkonut sähköjä yli 60 000 kotitaloudelta.

Juttua päivitetty kello 10:05. Lisätty tiedot Kymenlaakson Sähkön varautumisesta.

Lue lisää:

Yle seuraa: Aila-myrsky kaatanut puita teille ja sähkölinjoille, sähköt poikki kymmeniltä tuhansilta talouksilta – voimakkain puuskalukema 35,3 m/s

Lue seuraavaksi