1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjois-Savossa torstaiaamuna enimmäkseen tyyntä myrskyn edellä – sähkökatkojen määrä alkoi nousta kello kahdeksan aikaan

Matalapaineen keskus on edennyt Itä-Suomen yllä aamuyön ja aamun aikana.

sää
Savon Voiman valvomo
Savon Voiman valvomossa seurataan sähkökatkotilanteen etenemistä.Jukka Eskanen / Yle

Aila-syysmyrskyn kovimmat tuulet etenevät torstaiaamun aikana kohti Itä-Suomea. Aamuyöllä myrskyn keskus on ollut Itä-Suomen päällä, minkä takia sää on ollut monin paikoin lähes tyyntä.

Matalapaineen keskusta kiertävät tuulet ovat kuitenkin ulottuneet Ylä-Savoon, jossa on aamun aikana ollut jo sähkökatkoja. Vieremällä kello seitsemän jälkeen mitattiin kovimmaksi puuskaksi 19 metriä sekunnissa.

Sähkökatkoja alkoi ilmetä kello seitsemän jälkeen myös Kiuruvedellä, Keiteleellä, Pielavedellä ja Vesannolla. Kello kahdeksan jälkeen katkoalue on laajentunut myös Tervoon, Rautalammille, Suonenjoelle, Juankoskelle sekä Nilsiään.

Matalapaineen keskus väistyy kaakkoon ja sen jälkipuolella tuulet voimistuvat aamusta alkaen. Ilmatieteen laitos on varoittanut, että tuulen nopeus voi olla puuskissa yli 20 metriä sekunnissa. Voimakkaimmillaan tuulen ennustetaan olevan keskipäivästä alkaen.

Näin voimakas tuuli aiheuttaa todennäköisesti lisää sähkökatkoja, etenkin kun maassa ei ole routaa ja puissa on vielä lehtiä lisäämässä puiden tuulikuormaa.

Kovan tuulen ennustetaan jatkuvan iltaan saakka.

Lue seuraavaksi