1. yle.fi
  2. Uutiset

Sote ajaisi Sydänsairaalan ja Coxan ulos Helsingistä – Asiantuntija: “Tässä palattaisiin ajassa taaksepäin“

Pirkanmaalla lobataan kiitettyjen hoitoyksiköiden puolesta. Vaikuttamiseen on aikaa vielä viikko.

sote-uudistus
Taysin coxa ja sydänsairaala.
Nyt valmistelussa olevassa sotelaissa ei ole lokeroa tekonivelsairaala Coxan ja Sydänsairaalan kaltaisille yksiköille. Ne ovat kyllä yhtiöitä, mutta eivät markkinavetoisia pörssiyhtiöitä.Antti Eintola / Yle.

Mitä eroa on julkisella ja pörssissä olevalla terveysyhtiöllä? Pirkanmaalaisilla on vielä viikko aikaa kirkastaa tätä eroa muun muassa sosiaali- ja terveysministeriölle. Ja perustella miksi.

Käytännössä kyse on kahden pirkanmaalaisen yhtiön asemasta, tekonivelsairaala Coxan ja Sydänsairaalan.

Ne ovat olleet julkista palvelua sairaalan sisällä

Jaakko Herrala

Perustelu liittyy tulevaan soteen eli sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamiseen.

Sote on jälleen kerran loppusuoralla eli lakiehdotus on parhaillaan lausuntokierroksella (siirryt toiseen palveluun). Muun muassa kunnat, maakuntaliitot ja sairaalat sekä elinkeinoelämä ja ammattijärjestöt saavat kommentoida lakiluonnosta (siirryt toiseen palveluun) vielä tämän viikon.

Lakiehdotuksessa ei ole lokeroa nykyisille, julkisessa omistuksessa oleville yhtiöille. Kun luonnos puhuu yhtiöstä, se tarkoittaa vain markkinavetoisia yhtiöitä.

Lakiehdotus rajaisi myös lääkäreitä

Muutosjohtaja Jaakko Herrala on Pirkanmaan keskeisin soten rakentaja; moni kutsuu häntä nimellä "Pirkanmaan mister sote". Hän on ollut tekemässä jo kahta edellistä, kaatunutta sotea.

Herrala tiivistää, että nykyinen lakiehdotus asettaisi pirkanmaalaiset yhtiöt Coxan ja Sydänsairaalan ihan uuteen asentoon.

– Coxaa ja Sydänsairaalaa ei enää laskettaisi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin omaksi tuotannoksi, siis julkisiin palveluihin. Ne rinnastettaisiin täysin markkinavetoisiin pörssiyhtiöihin.

Coxa ja Sydänsairaala ovat vuosien aikana pystyneet merkittävästi parantamaan hoidon ja myös tutkimuksen laatua

Jaakko Herrala

Rinnastus rajaisi niiden toiminnan omaan maakuntaan eli käytännössä molemmat joutuisivat lopettamaan nykyisen toimintansa Helsingissä. Siitä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS ei olisi pahoillaan, sillä se ei ole katsonut hyvällä TAYSin yhtiöiden toimintaa omalla alueellaan.

Jaakko Herrala
Sote-muutosjohtaja Jaakko Herrala on ollut Pirkanmaan osalta rakentamassa myös edellisiä, lopulta kaatuneita sote-uudistuksia.Jukka Lehto / Yle

Jaakko Herrala ei halua kommentoida ajatusta, että uuteen sotelakiin olisi suoraan kirjattu HUSin toive tarkoista toiminta-alueista.

– Ehkä ministeriö on tässä kohtaa halunnut välttää sairaanhoitopiirien välisen kilpavarustelun, Herrala sanoo diplomaattisesti.

Uusi lakiehdotus tarkoittaa myös, että lääkärit eivät voisi toimia virkavastuulla eli käyttää julkista valtaa ollessaan Coxan tai Sydänsairaalan puolella.

– Tässä palataan ajassa taaksepäin, jos nyt ehdotettu lakiehdotus tulee sinällään voimaan, Jaakko Herrala sanoo.

“Johtotähtenä pitäisi olla asiakaslähtöisyys ja valinnanvapaus“

Tekonivelsairaala Coxa ja Sydänsairaala ovat käytännössä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin omistuksessa ja ohjauksessa. Coxassa ovat pienellä osalla mukana myös esimerkiksi Tampereen kaupunki ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri. Kanta-Häme on mukana myös Sydänsairaalassa.

Mahdolliset tuotot menevät julkisille omistajille, pääosin kuntien omistaman PSHPn kassaan ja sitä kautta julkiseen sairaanhoitoon.

– Yhtiöt ovat tuottaneet potilaille todella hyvää vaikuttavaa hoitoa ja niihin on hakeutunut potilaita koko maasta. Ne ovat olleet julkista palvelua sairaalan sisällä. Tämä malli vaikeutuu, jos lakiluonnos menee sinällään läpi, Jaakko Herrala tiivistää.

Tays Sydänsairaala.
Sydänsairaala on sairaanhoitopiirin yhtiö.Antti Eintola / Yle

Hän muistuttaa, että kaiken johtotähtenä pitäisi aina olla potilaan valinnanvapaus ja toiminnan asiakaslähtöisyys.

– Molemmat yhtiöt, Coxa ja Sydänsairaala, ovat vuosien aikana pystyneet merkittävästi parantamaan hoidon ja myös tutkimuksen laatua. Ne ovat huomattavasti dynaamisempia kuin iso sairaalakoneisto.

Herrala sanoo, että johtotähtenä pitäisi olla asiakaslähtöisyys ja valinnanvapaus.

Maakunnan kansanedustajat eivät ole yksimielisiä

Niin sairaanhoitopiiristä, Coxasta kuin Sydänsairaalasta on tullut kannatusta nykyiselle toimintamallille.

Ihan kaikki Pirkanmaan kansanedustajat eivät sen sijaan liittyneet elokuun lopussa kannanottoon (siirryt toiseen palveluun)Coxan ja Sydänsairaalan aseman säilyttämiseksi. Se on päivätty elokuun viimeisenä päivänä.

Yhtiömuodon edistäminen ilman konkreettisia perusteluja on ideologinen agenda

Anna Kontula

Allekirjoittajien listalta puuttui viisi edustajaa, kun heitä Pirkanmaalta on kaikkiaan 19.

Yle kysyi sähköpostilla näiltä viideltä, miksi he eivät liittyneet mukaan. Heistä neljä vastasi. Raja ei tällä kertaa kulkenut terävästi hallituspuolueiden ja opposition välissä.

  Taysin julkisivu, Coxa.
Coxa on vanhempi kahdesta TAYSin sisällä toimivasta yhtiöstä. Niillä molemmilla on toimipiste myös Helsingissä. Antti Eintola / Yle

Yksi kannanoton väliinjättäneistä on demarien Ilmari Nurminen. Hän on puolueensa vastaava sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

– Haluan ensin käydä asiantuntijalausunnot läpi ja muodostaa sitten vasta kantani kokonaisuuteen. Olen tietysti Pirkanmaan puolella, Nurminen viestittää.

Vasemmistoliiton Anna Kontula puolestaan vastaa, että kannanotto oli huonosti kirjoitettu ja vailla perusteluja.

– Yhtiömuodon edistäminen ilman konkreettisia perusteluja on ideologinen agenda, siis yhtiömuodon itseisarvoista kannattamista.

Vihreitten Iiris Suomela sanoo kannanottoa liian laajaksi, mutta kannattaa itse asiaa eli Coxan ja Sydänsairaalan turvaamista hyvänä.

Veikko Vallin (ps.) tunnustaa kannanoton lipsahtaneen häneltä ohi, mutta sanoo kannattavansa sitä, että Coxan ja Sydänsairaalan toiminta olisi edelleen mahdollista.

Pääministeri Sanna Marin (sd) ei ehtinyt vastata.

Sote on kuin pikamatka

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta on yritetty jo parikymmentä vuotta. Loppusuora on kuitenkin kuin pikamatka.

Lausunnot pyydetään nyt ja lakiesitys viedään eduskuntaan vielä syksyn aikana. Uusien maakuntien pystytyksen on määrä alkaa ensi kesänä ja maakuntavaalit niissä olisivat maaliskuussa 2022.

Uuden soten on määrä tulla voimaan vuoden 2023 alusta.

Coxan omistusta tarkennettu kello 10.37.

Lue lisää:

Neljä tutkijaa arvioi Ylelle sote-draaman uusimman tuotantokauden – Käsikirjoitus toimii, mutta tuotannossa on rahapula (Yle 17.9. 2020)

21 maakuntaa ja Helsinki sote-palveluiden ja pelastustoimen järjestäjiksi, tulossa oma verotusoikeus – Kiuru: "Nyt päätetty isot suuntaviivat" (Yle 5.6. 2020)

Lue seuraavaksi