Verkon huumevyyhti tuo kaikkiaan miltei sata tapausta käräjäoikeuden käsittelyyn Etelä-Savossa

Osa tapauksista on jo käsitelty Etelä-Savon käräjäoikeudessa.

Kuva: Inka Hannonen / Yle

Niin kutsuttuja "Silkkitie" -oikeudenkäyntejä käydään parhaillaan myös Etelä-Savossa.

Tor-verkossa toimineessa kauppapaikassa kaupattiin vuosina 2016-2019 muun muassa huumeita, dopingaineita, lääkkeitä ja aseita. Käyttäjät uskoivat ostavansa huumeita anonyymisti.

Kauppaa on käyty Silkkitiellä kuitenkin jo tätä aiemmin. Käräjäoikeudessa selvitetään tilauksia, joissa rikos ei ole vielä vanhentunut.

Tapauksia käsiteltiin käräjäoikeudessa ensimmäisen kerran jo kesäkuussa. Viime tiistaina Etelä-Savossa käsiteltiin kymmenen rikosasiaa, jotka koskevat muun muassa huumeidenvälitykseen liittynyttä kaupankäyntiä verkossa. Tapauksissa syytetyt olivat tilanneet Etelä-Savoon esimerkiksi kannabista, amfetamiinia, kokaiinia ja ekstaasitabletteja.

Kaikissa tiistaina käsittelyssä olleissa asioissa vastaajien katsottiin syyllistyneen syytteessä mainittuihin rikoksiin. Tapauksissa pienin annettu rangaistus oli 35 päiväsakkoa ja suurin 10 kuukautta ehdollista vankeutta.

Itä-Suomen poliisilaitoksella on ollut tutkittavana Etelä-Savon osalta kaikkiaan noin 120 rikosilmoitusta, joista valtaosa koskee huumausainerikoksia tai huumausaineiden käyttörikoksia.

Kolmea tapausta on tutkittu törkeinä huumausainerikoksina. Lisäksi joukossa on myös muutamia dopingrikoksia ja lääkerikoksia.

Syyttäjälle tutkituista tapauksista on edennyt elokuun loppuun mennessä noin 50. Poliisin on määrä jättää toinen vastaava määrä syyttäjälle vuoden loppuun mennessä. Osa käsitellyistä rikoksista on ratkaistu sakkomenettelyllä.

Seuraavan kerran Silkkitietä koskevia tapauksia käsitellään Etelä-Savossa syyskuun lopulla.

Viranomaisilla on ollut viime vuodesta alkaen käynnissä valtakunnallinen rikostutkinta Silkkitiestä Suomessa, jonka yhteydessä yli 7000 epäiltyä tunnistettiin erinäisistä rikoksista.

Lue myös: