Sika hirtettiin, iilimadot yritettiin karkottaa – ennen eläimiä kohdeltiin oikeudessa kuin ihmisiä, testaa tietosi eläintuomiosta

Kokosimme useita esimerkkejä eläinten saamista oikeustuomiosta. Tässä jutussa voit testata tietosi niistä.

Eläinten rikostuomioilla on voitu hakea maailmanjärjestystä: ennen sattumaan ei uskottu, ja eläimiin liittyvät onnettomuudet yhdistettiin paholaiseen. Tuomitsemalla eläimet rikoksesta tapahtumille saatiin selitys. Kuva: Miia Anttila/ Yle

Eläimet saatettiin ennen tuomita vankeuteen tai pahimmillaan kuolemaan, jos ne vahingoittivat ihmistä tai omaisuutta.

Ajastus tuomioiden taustalla oli, että eläimillä on vapaa tahto ja ne ovat vastuullisia teoistaan. Syytökset otettiin vakavasti ja käsiteltiin ajan oikeusistuinten tapojen ja säädösten mukaisesti. Kuten ihmisillä myös eläimillä oli oikeus puolustautua oikeudessa ja niillä oli puolustusasianajajia.

Esimerkiksi 1500-luvun alussa Autunissa Ranskassa oli oikeustapaus, jossa puolustettiin rottalaumaa. Rotat olivat tuhonneet viljasatoa, ja ne haluttiin vastuuseen. Bartholomé Chassené puolusti rottia monin tavoin. Hän muun muassa sai viivytettyä oikeudenkäyntiä vetoamalla siihen, etteivät rotat voi saapua oikeuteen, koska matkan varrella on niin paljon kissoja.

Tänä syksynä uutisoitiin, että Kuhmossa näyttäytynyt, keskiajalla pelätty pääkallokiitäjä olisi paavin pannassa edelleen. Myöhemmin selvisi, että paavin panna ei pitänyt paikkaansa eikä pannarangaistusta luultavasti muutenkaan ole sovellettu eläimiin. Monenlaisia muita rangaistuksia eläimet sen sijaan ovat saaneet sekä kirkolta että maallisesta oikeudesta.

Eläimiä tuomittiin oikeudessa ihmisten tapaan kaikkialla Euroopassa erityisesti keskiajalla, mutta eläinten rankaisemisesta on tietoa jo antiikin ajalta. Rikosoikeudenkäyntejä tiedetään olleen vielä 1800-luvulla. Suomesta eläinoikeudesta ei ole tarkkaa tietoa.

Kokosimme tähän juttuun kahdeksan kysymystä oikeista eläinten saamista tuomiota. Testaa tietosi!

Juttua varten on haastateltu kirkkohistorian professoria Tuomas Heikkilää ja eläinoikeudenkäynteihin perehtynyttä asianajajaa Annika Kiviharjua.

Kuinka pärjäsit testissä? Kerro tuloksesi keskustelussa, joka on auki 28.9. kello 23:een asti.