Aila-myrsky katkaissut enimmillään yli 16 000 taloudesta sähköt Pohjois-Savossa – Asentajat jatkavat töitä iltamyöhään saakka

Aila-myrsky alkoi aiheuttaa sähkökatkoksia neljältä aamuyöllä.

Sähkökatkoja odotetaan Pohjois-Savossa alkuiltaan asti. Kuva: Sakari Partanen / Yle

Aila-myrsky on katkonut laajasti sähköjä torstaina Pohjois-Savossa. Illansuussa maakunnassa oli vielä noin 12 000 sähkötöntä taloutta. Enimmillään sähköttä on ollut yli 16 500 taloutta.

Sähköttömiä talouksia on päivän mittaan ollut jonkin verran enemmän kuin Savon Voima etukäteen arvioi. Savon Voiman verkon operatiivinen johtaja Lauri Siltanen arvioi vielä torstaiaamuna, että noin 10 000 taloutta voi olla ilman sähköä.

Viat alkoivat aamuyöllä neljän aikoihin. Sähkökatkot painottuivat iltapäivällä Pohjois-Savon eteläisiin osiin, kuten Karttulaan, Rautalammelle, Suonenjoelle ja Leppävirralle. Tilanne kuitenkin vaihteli sitä mukaa, kun vikapaikkoja saatiin rajattua ja asentajat etenivät maastossa.

– Iltapäivällä kahden jälkeen uusien vikojen ilmaantuminen hiipui, mutta illan mittaan on tullut myös uusia vikoja Savon Voiman eteläiselle jakelualueelle. Se tarkoittaa, että myrsky ei vielä täysin ole väistynyt maakunnan yltä, kertoi Siltanen illalla kello kuuden aikaan.

Kovat tuulenpuuskat lisäsivät sähkökatkoja. Ilmatieteen laitoksen mukaan kovimmat puuskat ovat Pohjois-Savossa yltäneet 19,5 metriin sekunnissa.

– Toivon, että saamme vikoja korjattua niin, että yöllä ilman sähköä olisi alle 5000 jakelualueemme asiakasta. Ikävä kyllä vaikeakulkuisessa maastossa vikapaikkojen löytäminen ja korjaaminen kestää kauemmin, toteaa Siltanen.

Päivöstä jäädään kauas

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Aila-myrskyn aiheuttamat katkokset jäävät kauaksi kesän Päivö-myrskystä. Silloin Savon Voiman alueella jopa 40 000 taloudesta katkesi sähköt.

– Päivö-myrsky nousi voimakkaasti muutamassa tunnissa. Aila-myrskyn rintama etenee tasaisemmin maakunnan läpi, Savon Voiman Siltanen kertoo.

Siltasen mukaan sähkökatkoksia tulee vielä alkuiltaan saakka. Niitä pyritään korjaamaan sitä mukaa, kun niitä ilmaantuu.

– Valitettavasti vaikeimpien vikojen korjaaminen menee selkeästi huomisen puolelle, Siltanen toteaa.

Siltanen uskoo, että yli 12 tunnin katkoksia Aila ei aiheuta, yksittäisiä tapauksia lukuunottamatta.

Tuhot jätettävä ammattilaisten korjattavaksi

Myrskyn jälkiä on korjaamassa Savon Voimalta 160 asentajaa. Suurin osa vioista johtuu siitä, että puita on kaatunut tuulen voimasta sähkölinjoille.

– Myrskytuhojen korjaus on tietysti haastavaa. Kun työpari menee kohteeseen, pitää ensiksi arvioida, voidaanko korjaukset tehdä turvallisesti, Siltanen kertoo.

Myös päällä oleva myrsky hidastaa asentajien työtä. He jatkavat korjaustöitä niin kauan kuin sään ja valon määrän puitteissa on turvallista, noin iltakymmeneen saakka.

Siltanen toivoo sähköttömiltä asiakkailta kärsivällisyyttä. Vioista voi ilmoittaa Savon Voimalle netissä (siirryt toiseen palveluun) tai puhelimitse.

– Vikapaikalle ei pidä tehdä itse mitään. Missään nimessä ei pidä mennä linjan läheisyyteen ja yrittää kaataa puita itse. Meidän ammattilaisemme hoitavat sen.

Juttua päivitetty 17.9. klo 11:54: Päivitetty tieto sähkökatkojen määrästä. Lisätty tieto tuulenpuuskista Pohjois-Savossa.

Juttua päivitetty 17.9. klo 13:53: Päivitetty sähkökatkojen määrä sekä asentajien määrä.

Juttua päivitetty 17.9. klo 15:08: Päivitetty sähkökatkojen määrä. Lisätty tieto siitä, että korjaustyöt jatkuvat perjantaihin asti sekä tieto, että asentajat työskentelevät iltakymmeneen saakka

Juttua päivitetty 17.9. klo 16:51: Päivitetty sähkökatkojen määrä.

Juttua päivitettu 17.9. klo 17:45: Päivitetty sähkökatkojen määrä.

Juttua päivitetty 17.9. klo 17:57: Lisätty Savon Voima verkon operatiivisen johtajan Lauri Siltasen tuorein tilannearvio.

Lue lisää: