1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aleksei Navalnyi

Uusi väite Navalnyin myrkytyksestä: novitšok-hermomyrkkyä oli hotellin vesipullossa

Venäläinen oppositiopoliitikko sai elokuussa rajuja oireita matkalla Siperiassa.

Aleksei Navalnyi viime vuoden heinäkuussa mielenosoituksessa Moskovassa. Kuva: Sergei Ilnitski / EPA

Venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin myrkyttämisen toteutustavasta on esitetty uusi väite.

Navalnyin avustajien Instagramissa julkaiseman videopäivityksen mukaan myrkky olisi ollut hotellin vesipullossa.

Instagram-päivityksessa Navalnyin avustajat kertovat keränneensä vesipullot ja muuta materiaalia talteen hotellihuoneesta heti sen jälkeen, kun tieto Navalnyin saamista oireista tuli. He myös kuvasivat kaiken videolle.

Keräämänsä materiaalin he kertovat luovuttaneensa tutkittavaksi Saksassa, jossa vesipullosta löydettiin jälkiä myrkystä.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa.

Katso sisältö Instagramissa

Aiemmin on arveltu, että myrkky olisi saattanut olla Navalnyin lentokentällä juomassa teessä. Navalnyi sai elokuussa rajuja oireita ollessaan lentämässä Siperian Tomskista Moskovaan.

Hänet vietiin myöhemmin hoitoon Saksaan, jossa lääkärit totesivat hänen saaneen elimistöönsä novitšok-ryhmään kuuluvaa hermomyrkkyä. Myös muissa testeissä on saatu sama tulos.

Kyseinen hermomyrkky on kehitetty aikoinaan Neuvostoliitossa, eikä sitä ole helposti saatavilla. Venäjä on kiistänyt sekaantuneensa myrkytykseen.

Torstaina iltapäivällä Navalnyin säätiö tiedotti, että sen toimistossa Moskovassa oli keskiviikkona käynyt tomskilainen rikostutkija. Tämä oli ilmoittanut haluavansa kuulla kahta Navalnyin seurassa myrkytysoireiden ilmaantuessa ollutta työntekijää, kertoo uutistoimisto Reuters.

Sairaalassa Berliinissä olevan Aleksei Navalnyin itsestään 15. syyskuuta julkaisema kuva. Kuvassa mukana myös perheenjäseniä. Kuva: Aleksei Navalnyi / EPA

Berliiniläisessa sairaalassa hoidossa oleva Navalnyi vaikuttaa toipuneen myrkytyksestä hyvin. Hän julkaisi tällä viikolla itsestään kuvan Instagramissa. Kuvatekstissä hän kirjoitti voivansa hengittää jo itse.

– Hei, Navalnyi täällä. Olen kaivannut teitä. En voi vieläkään tehdä paljoa, mutta eilen hengitin kokonaisen päivän omin voimin, hän kirjoitti.

Lue myös:

EU:n parlamentti ei tunnusta Aljaksandr Lukašenkaa Valko-Venäjän presidentiksi

Venäjän oppositiojohtaja julkaisi kuvan itsestään sairaalassa – "Hei, Navalnyi täällä, olen kaivannut teitä"

Saksalaissairaala: Navalnyi ei tarvitse enää hengityskonetta ja pääsee jo ylös sängystä

Saksa: Myös ruotsalaiset ja ranskalaiset laboratoriot vahvistavat, että Navalnyi myrkytettiin