1. yle.fi
  2. Uutiset

"Lapsista on hauskaa, että sähköt on pois", kuvaa perheenäiti pienestä Parantalan kylästä – ruoka lämpiää takassa, jos Aila-myrsky tekee tuhojaan

Henriikka Rasku arvelee, että sähköt saattavat olla pois parikin päivää. Pisimmät sähkökatkot alueella ovat hänen mukaansa kestäneet kolme tai neljänkin päivää.

sähkökatkot
Henriikka Rasku.
Henriikka Raskun perhe Äänekoskella Parantalan kylässä sähkökatkot voivat olla pois myrskyn vuoksi parikin päivää. Torstaina aamupäivällä sähköt voi katkoa Suomen yli pyyhkäisevä Aila-myrsky.

Henriikka Rasku odottelee jo sähkökatkoa omakotitalossaan Parantalan kylässä Äänekoskella. Kylässä on totuttu pitkiinkin sähkökatkoihin ja niistä selviytymiseen.

– Se kuuluu tähän maalaiselämään, että sähköt voi mennä, Rasku toteaa Ylen suorassa Areena-lähetyksessä.

Rasku arvelee, että sähköt saattavat olla pois parikin päivää. Pisimmät sähkökatkot alueella ovat hänen mukaansa kestäneet kolme tai neljänkin päivää.

– Luulen, että sähköt menevät nytkin jossain välissä. Sitten laitetaan kynttilöitä palamaan ja nautitaan hiljaisuudesta ja takkatulesta.

Nyt sähkökatkoja uhkaa tuoda Aila-myrsky, joka vyöryy aamupäivän aikana lännestä Keski-Suomen ylle.

Puoli yhdentoista aikaan torstaina aamupäivästä sähköt toimivat yhä Raskun kotona ja sää oli melko rauhallinen.

Trampoliini kiinni puuhun, hevoset talliin

Rasku kertoo, että kuusilapsinen perhe hevosineen, koirineen ja kissoineen on aiemmin pärjännyt hyvin kotoa sähkökatkojen yli. Taskulamput ovat maalla aktiivisessa käytössä normaalistikin. Ruoka lämpeää takassa ja hätätapauksessa perhe voi lähteä evakkoon mummolaan.

– Lapsista on ihan hauskaakin, että sähköt ovat pois. Tulee mökkitunnelma, kun kaikki rauhoittuu ja televisiokin on kiinni.

Rasku varautui myrskyyn sitomalla trampoliinin kiinni puuhun illalla. Lisäksi hän jätti aamulla hevoset talliin.

Pienessä kylässä on yhteisöllisyyttä. Tarvittaessa apua löytyy naapurista.

– Täällä melkein jokainen tuntee toisensa.

Lue lisää:

Aila-myrskyn rajut tuulenpuuskat riepottavat Keski-Suomea – Viitasaari kärsinyt sähkökatkoista erityisen paljon

Millaiseen aamuun herätään myrsky-yön jälkeen, millaiset ovat myrskyn jäljet? Lähetä meille kuva Aila-myrskystä ja sen seurauksista

Kuinka säilytän ruokia, jos sähköt ovat poikki? Martat vinkkaa: Älä auo pakastimen ovea, tee kylmälaukusta väliaikainen jääkaappi

Lue seuraavaksi