1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsin valtionepidemiologi Tegnell selittää nyt maansa korkeaa koronakuolleisuutta viime vuoden influenssalla

Dagens Nyheterin haastattelema Tegnell uskoo, että lievän influenssakauden säästämät heikkokuntoiset kuolivat koronaan.

koronavirus
Kuvassa on Anders Tegnell.
Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell uskoo lieväksi viime talvena jääneen influenssakauden vaikuttaneen koronakuolleisuuteen. Kuva on otettu heinäkuussa.Naina Helen Jama / EPA

Ruotsin valtionepidemiologin Anders Tegnellin mukaan viime vuonna lieväksi jäänyt influenssakausi selittää merkittävältä osin maan korkeaksi kohonnutta koronakuolleisuutta.

Influenssan aiheuttaman alhaisen ylikuolleisuuden ja COVID-19-taudin ylikuolleisuuden välillä on vahva yhteys, Tegnell sanoo Dagens Nyheter -lehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Epidemiologin monet hauraat ja sairaat ihmiset, jotka olisivat olleet ensimmäisiä kausi-influenssan uhreja, menehtyivätkin nyt vasta keväällä koronaan.

– Jos moni kuolee talvella influenssaan, niin harvempi menehtyy seuraavana kesänä helleaallossa. Tällä kertaa se oli COVID-19, joka aiheutti monien kuoleman, Tegnell selvittää.

Tegnellin mukaan Euroopan tartuntatautiviraston tilastot osoittavat kausi-influenssan iskeneen Ruotsia kovemmin esimerkiksi Norjaan ja Suomeen, mikä luultavasti selittää eroja koronakuolleisuudessa maiden välillä.

Koronaepidemiaa edeltävä influenssakausi oli suhteellisen lievä myös muissa synkissä koronamaissa kuten Britanniassa, Belgiassa ja Hollannissa, Tegnell kertoo.

Ruotsissa oli kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin eiliseen mennessä 5 860 ihmistä, Suomessa 339 ja Norjassa 265.

Dagens Nyheterin mukaan tieto aiempaa lievemmästä influenssakaudesta Ruotsissa pitää paikkansa. Viime vuonna alkaneella influenssakaudella maassa rekisteröitiin vajaat 8 000 sairastumista, vuotta aiemmin vajaat 14 000 ja kaudella 2017–18 noin 20 000 influenssatapausta.

Lue myös:

Kirjeenvaihtajalta: Ruotsissa uskalletaan jo varovaisesti iloita, kun maan koronaluvut jatkavat laskuaan

"Emme ehkä koskaan saavuta laumasuojaa", myöntää Anders Tegnell, mutta pitää Ruotsin laskeneita koronalukuja osoituksena strategiansa toimivuudesta

Ruotsissa perustettiin komissio selvittämään koronakriisin hoitoa kuntatasolta hallitukseen

Anders Tegnell uskoi, että EU-maat toimisivat Ruotsin tavoin koronaa vastaan: "Oli kuin maailma olisi tullut hulluksi"

Lue seuraavaksi