Hyppää sisältöön

Aila-myrsky katkonut sähköjä ja kaatanut puita Hämeessäkin – katso video: luonnonvoimat houkuttelevat kuvaajia Päijänteen rantaan Asikkalassa

Aila-myrsky voimistui Hämeessä iltapäivällä. Suurimmat ongelmat ilmenivät sähkönjakelussa ja junaliikenteessä.

Aallokkoa Päijänteen rannassa Pulkkilanharjulla 17.9.2020
Syysmyrsky Aila puhaltaa kiivaasti Suomessa. Seuraamme myrskyn vaikutuksia Hämeessä, lähetys tulee Asikkalan Pulkkilanharjulta. Toimittajana Marjo Pirilä, kuvaus Juha-Petri Koponen.

Raju tuuli katkoi sähkölinjoja eri puolilla. Hämeessä tilanne heikkeni iltapäivällä kello 16 jälkeen, jolloin sähköttömien asiakkaiden määrä nousi nopeasti lähes neljääntoista tuhanteen.

Iltapäivällä katkoksia on ollut Kanta-Hämeessä Hattulassa, Hämeenlinnassa, Janakkalassa, Lopella, Humppilassa ja Tammelassa. Carunalla sähköttömiä asiakkaita oli parisensataa Hausjärvellä. Kello 16.30:n aikaan oli sähköttä yli 7 800 Elenian asiakasta koko maakunnassa.

Päijät-Hämeessä pahin tilanne on Itä-Hämeessä. Iltakuuden aikaan eniten sähköttömiä talouksia on Asikkalassa, Hartolassa ja Sysmässä.

Kaikkiaan iltakuuden aikaan Kanta- ja Päijät-Hämeessä oli noin 13 000 asiakasta ilman sähköä.

Iltakahdeksan jälkeen Elenian kanta- ja päijäthämäläisistä asiakkaista yli 9 000 oli vielä vailla sähköä. Carunan asiakkaista yli 800 joutui odottamaan sähköjen palautumista. Eniten sähköttömiä asiakkaita iltakahdeksen tienoilla oli Hämeenlinnassa, Tammelassa, Asikkalassa ja Sysmässä.

Junien kaukoliikenne pääradalla takkuaa pahasti

Junaliikenne oli kokonaan keskeytynyt Tampereella radalle kaatuneen puun vuoksi. Nyt liikenne on käynnistynyt siten, että Tampereelta voidaan liikennöidä Seinäjoen, Jyväskylän ja Porin suuntaan.

Junaliikenne Tampereelta Helsingin suuntaan käynnistyi arviolta kello 19.30 yhtä raidetta pitkin, kertoi VR liikennetiedotteessaan. Tilanne aiheuttaa kuitenkin edelleen junaliikenteen ruuhkautumista ja merkittäviä viivästyksiä.

VR kehottaa seuraamaan oman junan kulkua Junien kulkutiedoista sekä Junat kartalla -palvelusta. Etelä-Suomen lähiliikenne toimii VR:n mukaan lähes normaalisti. Yle seuraa tapahtumia junaliikenteessä. Lue täältä lisää.

Hämeen Sanomat kertoo nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun) (juttu maksumuurin takana), että illan aikana useampi juna on seisonut Hämeenlinnan asemalla odottamassa liikkeelle pääsyä. Myös Turengin asemalla on seisonut yksi juna.

Aiemmin päivällä Hämeenlinnassa Kankaantaustantielle kaatunut puu puolestaan haittasi paikallisliikennettä.

Kaatunut puu rikkoi aidan Hämeenlinnassa. Kuva: Dani Branthin / Yle

Tuuli irroittanut peltikaton ja venelaiturin Päijät-Hämeessä

Aila-myrsky voimistui Päijät-Hämeessä iltapäivällä. Pelastuslaitokselta kerrottiin 17 aikaan, että tietoja kaatuneista puista tulee kiihtyvällä tahtilla. Päivän saldo oli kello 17 jälkeen vajaat 70 raivaustehtävää.

Hollolan Messilässä tuuli oli irrottanut venelaiturin, jota pelastuslaitos oli vielä illan suussa kiinnittämässä uudelleen. Kello 17 aikaan pelastuslaitos oli selvittämässä irronneen peltikaton tilannetta Lahden Sopenkorvessa. Soltissa aiemmin päivällä kaatui mänty päiväkodin päälle, mutta pelastuslaitoksen mukaan henkilövahinkoja ei tullut.

Elenia kertoo selvinneensä toistaiseksi Aila-myrskystä ennakoitua pienemmin vaurioin Päijät-Hämeessä. Päijät-Hämeessä myrskytuulen ennustetaan jatkuvan pimeän tulon jälkeiseen aikaan, joten Elenia varautuu läpi yön kestäviin sähkölinjojen raivauksiin ja korjauksiin.

Ilmatieteen laitoksen mukaan vaarallisen voimakas pohjoistuuli jatkuu Päijät-Hämeessä myöhäisiltaan saakka.

Puu kaatui leikkipuistovälineiden päälle Kärkölässä. Kuva: Vili Poutanen

Soita 112 vain hätätapauksessa

Pelastuslaitokset ovat kiireisenä myrskypäivänä. Viranomaiset muistuttavat, että myrskytuhoista voi soittaa hätänumeroon 112 vain silloin kuin ihmisiä tai omaisuutta on vaarassa.

Kaatuneista puista tulee ilmoittaa sähköyhtiöille ja tarvittaessa maanomistajille tai kuntaan.

Vaahtoava Päijänne houkutteli kuvaamaan

Hollolalainen Raimo Korremäki oli tullut kuvaamaan myrskyävää Päijännettä Pulkkilanharjulle.

– Matkalla oli tie poikki kaatuneen puun vuoksi Asikkalassa. Jouduin kiertämään sen kevyen liikenteen väylän kautta.

Korremäen kuvaukset jäivät vähiin, koska laineet löivät niin kovasti rantaan, että kamera oli vaarassa kastua.

Aila-myrskyn voimaa oli Pulkkilanharjulla iltapäivällä kuvaamassa muutama muukin valokuvauksen harrastaja.

Lue myös: