Hyppää sisältöön

Oulussa vanhuspalveluiden säästöt ovat suurelta osin jo toteutumassa – nyt päätetty yli puolesta miljoonasta eurosta

Lautakunta päätti, että nipistykset vuorohoidosta tehdään. Koko ikäihmisten palveluista säästöjä haetaan 700 000 euroa.

Säännöllisestaä vuorohoidosta ollaan vähentämässä 15 hoitopaikkaa asteittain. Nyt paikkoja on 93. Kuvituskuva. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Oulussa ikäihmisten palveluista on nuijittu nyt 400 000 euron säästöt pääosin ensi vuodelle. Oulun kaupunki vähentää vanhusten vuorohoitopaikkoja joulukuun alusta lähtien niin, että jäljelle jäävät paikat on pääsääntöisesti tarkoitettu omaishoitajien vapaiden ajaksi. Kotihoidon asiakkailta vuorohoito vähenee vain poikkeustapauksiin.

Kaupungin vuorohoitopaikkoja on tulevaisuudessa 15 vähemmän. Myös työvoiman tarve vähenee juuri tämän palvelun osalta, mutta vanhustyön johtajan Mervi Kosken mukaan irtisanomisia ei ole tulossa.

Kaupungin vanhusneuvosto hyväksyy toimet, mutta painottaa vuorohoidon tärkeyttä vanhukselle erityistilanteissa. Lisäksi neuvosto esittää perhehoidon lisäämistä vuorohoidon sijaan. Oulun kaupunki onkin tänä syksynä kouluttamassa vanhusten perhehoitajia

Hyvinvointilautakunta teki päätöksen kokouksessaan jo alkuviikosta.

Kaikkiaan vanhuspalveluista ollaan Oulussa suunnittelemassa 700 000 euron säästöjä tämän ja ensi vuoden aikana, liittyen Oulun talouden tasapainottamiseen. Päätös on tähän mennessä tehty 550 000 eurosta.

Mervi Kosken mukaan 150 000 euroa on jo säästetty ikäihmisten kuntouttavasta päivätoiminnasta, kun Oulun Mäntykodin kanssa tehty palvelusopimus päättyi kesäkuun lopulla. Muuta päivätoimintaa tällä hetkellä laajenneta.

Säästöistä on vielä päättämättä toinen 150 000 euron kuluvähennys. Tämä liittyy ympärivuorokautisen hoivan kaventamiseen ja sen korvaamiseen turvalaittein tuetulla välimuotoisella asumisella. Konsulttiyhtiö Perlacon on aiemmin esittänyt että tästä voitaisiin säästää 640 000 euroa.

Ulkoisen arvioinnin tehnyt Perlacon ehdotti ikäihmisten palveluiden säästöiksi kaikkiaan 1 055 000 euroa, mutta Oulun kaupunki on varsinaisessa päätöksenteossaan esittänyt ja vienytkin jo eteenpäin pienempää summaa.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.