Hyppää sisältöön

Seitsemälle aktivistille luettiin syytteet kaivosyhtiö Dragon Miningin vastustamisesta

Aktivisteille annettiin matkustuskieltoja, jotka herättivät valtakunnallista huomiota. Nyt heille vaaditaan sakkoja kaivosyhtiön vastustamisesta.

Arkistokuva. Sastamalan rikastomolla oli mielenilmaus tammikuussa 2019. Kuva: Yle

Seitsemälle aktivistille on luettu syytteet kaivosyhtiö Dragon Miningin vastustamisesta. Syytteitä voi olla tulossa lisää, sillä yhden tapauksen käsittely peruuntui.

Kesällä arvioitiin, että syytteitä tulisi kahdeksalle aktivistille.

Aktivistit yrittivät estää kaivoksen avaamisen Valkeakoskella. Aktivisteja syytetään julkisrauhan rikkomisesta, pakottamisesta, niskoittelusta ja julkisrauhan rikkomisesta. Eri aktivistit ovat saaneet eri syytteitä näillä nimikkeillä.

Aktivistit esimerkiksi tunkeutuivat kaivosalueelle, joka oli rajattu puomilla ja kiinnittivät itsensä vaijerilla kaivinkoneen puomiin.

Kaivostoimintaa vastustavat aktivistit järjestivät useita mielenosoituksia alkuvuonna 2019. He muun muassa sulkivat Valkeakosken Kaapelinkulman kaivokselle kulkevan tien ja kiipeilivät työkoneiden päälle.

Myös Sastamalan malmirikastamolla mielenosoittajat seisoivat laitteiden päällä ja hidastivat rikastamon toimintaa. Dragon Mining on saanut huomiota ympäristöasioiden vuoksi.

Pakottamisrikoksessa rangaistusasteikko on sakosta enintään kahden vuoden vankeuteen. Syyttäjä vaatii useimmille aktivisteista sakkoja. Yhdelle aktivistille vaaditaan sakkorangaistusta tai alle 45 päivän ehdollista vankeusrangaistusta.

Pääkäsittely alkoi tänään torstaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Aktivisteille annettiin matkustuskieltoja, jotka herättivät valtakunnallista huomiota.

Maalikuussa 2019 käräjäoikeus katsoi, että poliisin määräämiin matkustuskieltoihin oli ollut aihetta. Helsinkiläinen mielenosoittaja oli vaatinut käräjäoikeutta kumoamaan matkustuskiellon tai ainakin lieventämään sitä.

Helsinkiläismiehen matkustuskielto koski viittä Pirkanmaan kuntaa.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen piti matkustuskieltoja kovana toimenpiteenä.

Lue lisää: