Ähtärin kaupunkia on lähestytty energiayhtiön ostoaikeissa – Kaupunginjohtaja: "Toimijat ovat hyvin kekseliäitä"

Ähtärin päätös olla luopumatta vesihuollosta ei estäisi energiayhtiön myymistä.

Ähtärin Energia ja Vesi Oy on ollut useamman ostajaehdokkaan tähtäimessä. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Ähtärin energiayhtiö kiinnostaa ostajia. Useampi yritys on lähestynyt kaupunkia ja kertonut halukkuudestaan ostaa kaupungin energiayhtiö.

– Yhteydenottoja on tullut säännöllisesti sen jälkeen, kun kaupunki sai näkyvyyttä siitä, että päätimme teettää selvityksen energia- ja vesiyhtiömme arvosta, kertoo kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki.

Arvonmäärityksen pelättiin johtavan yhtiön myyntiin ja se herättikin kaupungissa paljon soraääniä. Kaupungin päätös yhtiön arvonmäärityksestä poiki myös valituksen hallinto-oikeuteen.

Lopulta selvitys torpattiin kesällä, kun kuntalaisaloite johti monien käänteiden jälkeen valtuuston päätökseen, jossa linjattiin, ettei vesiyhtiötä tulla myymään.

Tämä ei kuitenkaan hiljentänyt ostajaehdokkaita.

– Toimijat ovat hyvin kekseliäitä. Jos yhtiö jakautuisi veden ja energian osalta eri yhtiöiksi, niin energiayhtiö olisi mahdollista myydä, Pienimäki sanoo.

Käytännössä siinä tapauksessa Ähtäri luopuisi vesihuollon sijasta kaukolämmön tuotannosta ja myynnistä.

– Kuuntelemme yhtiöiden esityksiä ja ajatuksia, mutta asian eteenpäin vieminen valmisteluun vaatisi asiasta linjakeskustelua. Se edellyttäisi myös myötämielistä suhtautumista valtuutetuilta, Pienimäki toteaa.

Kouluista ratkaisuja vielä tänä vuonna

Ähtärillä on edessään suuret investoinnit, joihin se etsii rahoitusta. Kaupungin koulut ovat tulleet tiensä päähän ja suuri osa koululaisista on väistötiloissa. Lisäksi edessä on muun muassa uuden uimahallin rakentaminen.

Kouluratkaisuista on käynnissä selvitys, jossa tarkastellaan kolmea vaihtoehtoa. Yhtenä vaihtoehtona on rakentaa kokonaan uudet koulut.

Muissa vaihtoehdoissa selvitetään nykyisten väistötilojen hyödyntämistä, sairaalan tilojen käyttöä ja muun muassa sitä, voisiko osassa Otson koulua jatkaa koulunkäyntiä ja rakentaa sen yhteyteen osin myös uusia tiloja.

– Tavoitteena on, että tietäisimme vuoden loppuun mennessä, millä mallilla menemme eteenpäin.