Hyppää sisältöön

Koiranomistaja, unohda maksalaatikkokakku nakeilla! Koiran kakku voi olla maukas, terveellinen ja kaunis – lue koirakondiittorin vinkit

Turkulainen Sami Stenholm on erikoistunut koirien syntymäpäiväkakkujen valmistukseen. Hyvässä kakussa on paljon ravintoaineita, vähän suolaa ja vastustamaton tuoksu.

Kokki ja koirakouluttaja Sami Stenholm on kehitellyt koirien kakkujen reseptiikkaa hartaudella. Kuva: Thomas Hagström / Yle

Kun Sami Stenholm aloittaa kakkujen valmistamisen, on paikalla heti apukokkeja kirsuineen: itse keitetty lihaliemi, sisäelimet ja kalatahnat muodostavat sellaisen tuoksujen liiton, jota koiran on vaikea vastustaa.

Ja sehän on tietenkin tarkoituskin. Stenholm haluaa tehdä koirille yhtä hyvää ruokaa kuin ihmisille.

– Olen työskennellyt hyvissä ravintoloissa Uudessa Seelannissa, Australiassa ja Aasiassa. Haluan ja pystyn ammentamaan kertyneestä kokemuksesta.

Stenholm keittää lihaliemenkin itse.

– Joku voi tietenkin kysyä, että minkä takia. Mutta kun keittää liemen kokoon, niin sen maku vahvistuu. On myös helppoa, kun ylijääneet ainesosat voi käyttää liemeen.

Raaka-aineiden kotimaisuus, puhtaus ja vähäsuolaisuus ovat Stenholmille tärkeitä. Kaikki valmistetaan alusta pitäen itse, myös kakun koristeena käytettävät koirankeksit.

– Haluan tietää, mitä koirille syöttämäni tuotteet sisältävät. Kun olen tehnyt keksit itse, tiedän täsmälleen mitä niissä on.

Koirien "suklaakakun" koristeena olevat keksit on tehty käsityönä Stenholmin keittiössä. Keksit sisältävät muun muassa kanan jauhelihaa. Kuva: Thomas Hagström/Yle

Salaiset reseptit

Stenholmin omien kakkujen tarkka reseptiikka on liikesalaisuus, mutta jotain koirakakkukondiittori voi kuitenkin paljastaa.

– Kypsennän kakut, koska siten ne ovat helpompia käsitellä ja säilyvyyskin on vähän pidempi.

Kakut eivät sisällä paljon hiilihydraatteja, sillä niitä koirat eivät juurikaan tarvitse. Perusrunko kakun ainesosille onkin helppo.

– Lihaliemi, proteiini ja joku muu raaka-aine, esimerkiksi kesäkurpitsa tai porkkana.

Stenholmin mukaan kakun maut kannattaa pyrkiä pitämään neutraaleina.

Koirat arvostavat kakuissa erityisesti herkullista tuoksua, joka syntyy esimerkiksi tonnikalatahnasta. Kuva: Thomas Hagström/Yle

Koska koirat kiinnittävät ruuassaan ensisijassa huomiota tuoksuun, kannattaa sitä käyttää häikäilemättä hyväksi.

Hyväntuoksuisten ja -makuisten tahnojen seassa koirille saa syötettyä helposti kuiturikkaita kasviksia, kuten vaikkapa parsakaalia.

Lukuisissa Stenholmin testimaistatuksissa on selvinnyt, mikä makuyhdistelmä on erityisesti koirien mieleen.

– Maksa ja punajuuri ovat toimineet tosi hyvin yhdessä!

Kun siis seuraavan kerran haluat hemmotella koiraasi kakulla, miksipä et kokeilisi tehdä sitä itse vaikkapa yhdistämällä maksaa, punajuurta ja liivatteella rikastettua lihalientä. Aladobimainen kakku syntyy vähällä vaivalla!

Sitä emme lupaa, että kakku olisi päältä kaunis, mutta ainahan voi kääntyä koirakakkukondiittorin puoleen.

Koiran syntymäpäiväkakku syntyy kondiittorin käsistä näin:

.
.