1. yle.fi
  2. Uutiset

Elina Heletoja meni kaupan kassalle töihin, kun 7-henkisen yrittäjäperheen tulot loppuivat seinään: "Asiakkaat ihmettelivät, mitä minä siellä tein"

Ravintolatyöntekijä Elina Heletojan perheen elämä muuttui täysin, kun koronavirus sekoitti työt ja arkirutiinit. Viiden lapsen äiti taltioi poikkeuskeväänsä videopäiväkirjoihin.

työelämä
Kotkalainen baarityöntekijä Elina Heletoja Public Corner -ravintolan terassilla
Elina Heletojan arki on kiireistä.Jesse Mäntysalo / Yle

Syyskuisena aamuna Elina Heletoja on noussut ylös kuudelta. Unta suurperheen äidille kertyy yleensä viidestä kuuteen tuntia yössä. Tavallisiin arkirutiineihin perheessä kuuluu aamupalan laittaminen ja lasten valmisteleminen koulua ja päiväkotia varten.

Toisinaan Heletoja lähtee aamutoimien jälkeen töihin valmistautumaan Kotkan keskustassa toimivan Public Cornerin avaamiseen.

– Vuorottelemme mieheni kanssa. Välillä hän menee töihin aamulla, välillä minä. Toinen hakee lapset iltapäivällä päiväkodista, kun toinen menee illaksi töihin.

Kesän jälkeen seitsemänhenkisen perheen elämä on palautunut raiteilleen. Kaikki viisi lasta ovat taas koulussa ja päiväkodissa, molemmat vanhemmat töissä.

Toisin oli vielä muutama kuukausi sitten.

Kotkalainen baarityöntekijä Elina Heletoja
Jesse Mäntysalo / Yle

Kun koronavirus iski Suomeen maaliskuussa ja siirryttiin poikkeusoloihin, ravintolat menivät kiinni. Työt loppuivat myös Elina Heletojalta. Hän kertoo, että ensireaktio oli shokki.

– Sitä ei voinut uskoa todeksi. Ravintola-alalla on aina ollut töitä melkein rajattomasti. Tuntui oudolta ajatella, että mistä niitä töitä nyt sitten lähdetään hakemaan, kun ravintolat menevät kiinni.

Alkushokin jälkeen tuli kova stressi. Laskut eivät odottaisi kuukausia. Tilanne kosketti koko perhettä, sillä Heletojan mieskin työskentelee alalla yrittäjänä.

– Mieheni joutui sulkemaan ravintolansa. Hän jäi kotiin hoitamaan yrityksensä asioita. Silloin iski paniikki siitä, että jostain pitää saada töitä ja rahaa.

Heletojan pää oli täynnä kysymyksiä. Kauanko tämä kestää? Mitä sitten, jos töitä ei löydykään? Joutuvatko perheen molemmat vanhemmat pysyttelemään kotona? Millä laskut maksetaan?

Kotkalainen baarityöntekijä Elina Heletoja
Jesse Mäntysalo / Yle

Kesken pahimman epätoivon Heletoja sai työnantajaltaan huojentavan tiedon. Konsernin sisällä olisi mahdollista saada korvaavia töitä. Heletoja pääsi kaupan kassalle sekä ruokakuskiksi ravintolan kotiinkuljetuspalveluun.

– Helpotus oli suuri! Olen todella kiitollinen työnantajalleni. Asiat hoidettiin sieltä suunnalta todella hyvin.

Kaupoista tarjottiin työvuoroja aina viikko kerrallaan. Heletoja otti vastaan kaikki vuorot, mitä vain oli mahdollista saada.

Mies hoiti kotona lapsia, kun Elina Heletoja kävi töissä. Sosiaalisena ihmisenä hänelle ei tuottanut vaikeuksia sopeutua uuteen työympäristöön. Hän pääsi tutustumaan uusiin työkavereihin ja kuten baaritiskin takana, myös kaupan kassalla sai olla tekemisissä ihmisten kanssa.

– Kaupassa töissä ollessani saatoin tavata tuttuja baarin asiakkaita, jotka ihmettelivät, mitä minä siellä tein. Olihan se hyvin erilainen ympäristö olla töissä, mutta työnä se oli todella mielekästä.

Epätietoisuus tulevaisuudesta kuitenkin kaiveli yhä. Edelleen oli epävarmaa, milloin ravintolat avataan ja millaisilla säädöksillä.

Pojat menivät pitkin seiniä

Työn ja suurperheen arjen yhteensovittaminen ei ollut helppoa. Kun lasten harrastukset, tarhat ja koulut jäivät tauolle, tilanne kotona oli ajoittain kaoottinen.

– Meillä on kolme pientä poikaa ja hehän menevät pitkin seiniä, kun ei ole tarpeeksi virikkeitä. Kun lapset olivat kotona 24/7, niin kyllä se meininki kotona oli ihan sirkukseen verrattavissa. Koko ajan piti toimia ohjelmatoimistona ja keksiä tekemistä.

Myös Elina Heletojan vapaa-aika sujui tiiviisti perheen parissa. Ystäviä ei juuri tullut nähtyä, kotoa poistuttiin vain harvoin.

– Lasten auttaminen koulunkäynnissä oli välillä hankalaa, kun tein töitä niin paljon kuin tarjolla oli.

Uusi lisämauste arkeen tuli, kun Heletojaa pyydettiin kuvaamaan videopäiväkirjaa elämästään tv-ohjelmaa varten.

Käsidesipulloja kotkalaisessa ravintolassa
Jesse Mäntysalo / Yle

Koronarajoitusten voimaantulon jälkeen Heletoja ja seitsemän muuta naista alkoivat pitää kokemuksistaan videopäiväkirjaa Ylelle. Niistä koostetussa Tilipäiväkirjat-realitysarjassa naiset kuvaavat työelämänsä ja arkensa mullistumista poikkeuksellisena keväänä.

Lue lisää: Kampaamoyrittäjän painajainen: Iida Ketola, 30, oli juuri selviämässä elämänsä kriisistä, kun korona tuli ja sekoitti kaiken

Kotkalainen Elina Heletoja päätyi mukaan projektiin sattumalta.

– Aluksi tähän kysyttiin erästä kaveriani, mutta hän oli sitä mieltä, että minä olisin sopivampi henkilö. Hänen mielestään minulla olisi tähän oman tarinani kanssa enemmän annettavaa, Heletoja sanoo.

Ajatus tuntui ensin vieraalta.

– Ajattelin, etten saa kuvattua yhtään mitään. Itseni kuvaaminen ei tuntunut luontevalta ja aikaa sitä varten oli vaikea löytää

Hän päätti kuitenkin hypätä mukaan ja lähetti eteenpäin kaikki videot, mitä sai tehdyksi. Hän kuvasi arkeaan töissä ja kotona maaliskuusta kesäkuuhun. Videolle taltioitui muun muassa hetket kesäkuun alusta aamulta, jolloin baarit saivat jälleen avata ovensa asiakkaille.

Lopputulos on nähtävissä kahdeksanosaisessa sarjassa Yle Areenassa.

Kotkalainen baarityöntekijä Elina Heletoja työpaikallaan Public Cornerissa
Jesse Mäntysalo / Yle

Nyt tilanne on palautunut töiden ja muun elämän puolesta suurin piirtein sellaiseksi kuin se oli ennen koronapandemiaa. Ensimmäistä kertaa kuukausiin Elina Heletoja on voinut välillä keskittyä myös itseensä.

– Minun omaa aikaani on se, kun joskus töiden jälkeen pääsen käymään jossain ravintolassa ottamassa muutaman siiderin, Heletoja hymähtää.

Vaikka kaiken stressin jälkeen tilanne on nyt tasapainossa, pieni pelko jyskyttää takaraivossa koko ajan. Koronavirustartuntojen määrä on ollut viime viikkoina kasvussa.

– Kyllä viimeaikaiset uutiset hieman huolettavat. Tulee pohdittua, suljetaanko ravintolat uudelleen, jos toinen aalto lähtee kunnolla liikkeelle. Mutta ei tässä voi mennä kuin päivä kerrallaan ja toivoa, että niin ei käy.

Koronaepidemian aiheuttaman hullunmyllyn aikana Heletoja myös oppi jotain itsestään.

– Pitää olla tosi hyvät hermot, pienistä asioista ei voi ottaa stressiä. Jos ei joskus ehdi pestä pyykkiä tai siivota, niin ei siitä voi itseään syyttää liikaa. Ei koko ajan voi suorittaa kympin arvoisesti.

Tilipäiväkirjat-sarjan logo
Lue seuraavaksi