Oppositio moitti hallitusta teollisuuden tappamisesta ja vääristä työllisyysluvuista, Vanhanen: "Jotain rajaa"

Eduskunnan kyselytuntia hallitsi hallituksen tämänviikkoisen budjettiriihen päätösten ruotiminen.

Sanna Marin i vit kavaj står i riksdagens talarstol.
Pääministeri Sanna Marin piikitteli eduskunnan kyselytunnilla torstaina, että kokoomukselle selvisi vasta nyt hallituksen tehneen työllisyyspäätöksiä jo ennen tämän viikon budjettiriihtä.

Hallitus saavutti keskiviikkona sovun valtion ensi vuoden budjetista, mutta oppositio tyrmäsi päätökset tuoreeltaan pettymykseksi.

Nyt torstaina opposition hyökkäyksen aloitti eduskunnan kyselytunnilla perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas, joka syytti, että hallitus seuraa tumput suorana, kun teollisuuden työpaikat katoavat Suomesta. Hän arvosteli, että hallitus heikentää teollisuuden edellytyksiä Suomessa ja puhui teollisuuden "tappolinjasta".

Peltokangas nosti esimerkiksi sen, että Neste harkitsee Naantalin jalostamon sulkemista. Yhtiö on kertonut syyksi, että fossiilisten öljytuotteiden kysyntä laskee ja kilpailukyky ei riitä.

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan budjetin suurin veropäätös oli teollisuuden sähköveron alentaminen. Hän kehotti oppositiota lukemaan hallituksen päätökset kokonaisuudessaan.

Vanhanen pyysi pitämään "jotain rajaa" siinä miten tehdyt päätökset yritetään leimata muuksi kuin mitä ne ovat.

Peltokangas moitti hallitusta myös turpeen tuplaverotuksesta. Turpeen energiakäyttöä yritetään vähentää niin sanotulla lattiahinnalla, josta päätettiin hallituksen budjettineuvotteluissa. Lattiahinnan avulla turpeen verolle säädetään taso, jonka pitäisi taata, että sen poltto vähenee hallituksen suunnitelmien mukaisesti.

Kokoomus moitti työllisyyslukuja

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) syytti hallitusta väärien lukujen antamisesta eduskunnalle ja suomalaisille. Hänen mukaansa hallitus on laskenut työllisyyslukuihinsa mukaan aiempia päätöksiä, mutta ei niitä jotka heikentävät työllisyyttä.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) jatkoi eduskunnan tietopalvelun laskeneen, että tämän vuoden budjetti heikensi työllisyyttä 5 000 hengellä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoi, että hallitus ei päättänyt riihessä esimerkiksi eläkeputken alaikärajan nostosta. Työmarkkinajärjestöt pääsivät siitä alun perin sopuun jo toissakesänä.

Lisäksi Orpo moitti, että mukaan on laskettu eläkeputken mahdollinen uusi kiristys, josta ei ole vielä päätöksiä.

Vanhanen vastasi Mykkäselle, että hallitus on jo lyhentänyt eläkeputkea, jolla on 6000 työpaikan vähennys. Vanhanen sanoi, että se kuuluu koviin toimiin, päätöksiin 30 000 työllisestä, jotka oli luvattu.

Häntä säesti pääministeri Sanna Marin (sd.). Marin toisti, että hallitus on tehnyt ratkaisut 31 000–36 000 työllisestä.

– Kokoomus on kysynyt, missä päätökset ovat. Nyt teille selvisi, että niitä on tehty koko ajan, Marin piikitteli.

Marin sanoi, että kokoomuksen esiin nostamiin, työllisyyttä vähentäneisiin päätöksiin kuului perusturvan parannus. Hän epäili, jättävätkö ihmiset sen takia ottamatta töitä vastaan.

Oppositiojohtajat Orpo ja Jussi Halla-aho (ps.) arvostelivat jo keskiviikkona, että hallitus ei kyennyt budjettiriihessä vaikeisiin päätöksiin ja työllisyystoimilista ammotti tyhjyyttään.

Kyselytunnilla olivat torstaina paikalla keskeiset ministerit. Pääministeri Marin ei osallistunut viime viikon torstaina kyselytunnille, sillä hän oli etätöissä varotoimenpiteenä mahdollisen koronavirusaltistumisen takia.

Aitiossa olivat Marinin ja Vanhasen lisäksi tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.),työministeri Tuula Haatainen (sd.),elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.),maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.), opetusministeri Li Andersson (vas.), ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) ja sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.).

Lue lisää: