1. yle.fi
  2. Uutiset

Voiko merkittäviä naisia lisätä historiankirjoihin jälkeenpäin? Maria Pettersson: naisista kirjoitetaan edelleen vähemmän kuin miehistä

Takaisin Pasilaan -podcastissa vieraileva Maria Pettersson uskoo, että miehet täyttävät valtaosan historian teksteistä.

Historiankirjat
Maria Pettersson
Maria Pettersson vierailee Takaisin Pasilaan -podcastissa.Sasha Silvala / Yle

Tietokirjailija ja Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Petterssonin mielestä historiankirjat ovat epätasapainossa. Historiaa hahmotetaan suurmiesten ja sotien kautta, ja historiassa on suuri aukko siinä kohtaa, missä naisten pitäisi olla. Miehistä on kirjoitettu iät ja ajat ja sama jatkuu tänä päivänä.

– Se ei ole mitenkään loppunut, että miehistä tiedetään ja naisista ei. Jos katsomme uusien elämäkertojen määriä - kuinka paljon siellä on miesten elämäkertoja ja kuinka vähän siellä on naisten elämäkertoja - ongelma ei ole ohi. Edelleen kirjoitamme paljon enemmän miesten historiaa, kuin kenenkään muun historiaa, Pettersson toteaa.

Tiesitkö, että Mozartin sisko oli oikeasti se perheen nero? Tiesitkö, että ydinfission keksi nainen? Emme mekään! Maria Pettersson kertoo Takaisin Pasilaan -podcastin Marjukalle ja Toivolle miesvaltaisen historian ongelmista ja pohtii, kuinka korjata vääriä mielikuvia menneisyydestä.

Kirja, joka paikkaa historian aukkoa

Pettersson kertoo janonneensa naisten tarinoita jo lapsena. Historiaa kuitenkin riivasi ammottava aukko naisten kohdalla ja tuntuu, kuin naiset olisivat “ilmestyneet” historiaan vasta 1970-luvun jälkeen. Pettersson ei tyytynyt tilanteeseen. Hän aloitti Twitterissä ketjun, johon kokosi historian jänniä naisia.

Ketju saavutti huiman suosion ja kohta Petterssonilla oli yhden kirjan verran naisten tarinoita kerrottavana - yli 90 naisen tarinaa, jotka syystä tai toisesta eivät päätyneet historiankirjoihimme. Pettersson kirjoitti kirjan, joka paikkaa naisten historiaan jättämää aukkoa.

Historian jännät naiset -teos (Atena) julkaistiin elokuussa ja sen ensimmäinen painos myytiin loppuun siltä istumalta.

Pettersson ei jäänyt hiljaiseksi. Jännät naiset haluavat päästä ääneen, ja Petterssonin uusi podcast, Maria Pettersson ja historian naiset, julkaistiin keskiviikkona Yle Areenassa.

Jos haluamme ymmärtää historiaa oikein, on meidän kuultava kaikkien tarinat

Petterssonin mielestä historiankirjat tarvitsevat naisia, jotta voimme ymmärtää yhteiskuntaa.

– Jos historian kirjoista puuttuu naiset, puuttuu puolet yhteiskunnasta. Emme voi ymmärtää maailmaa, ymmärtämättä naisten, köyhien tai vähemmistöjen näkökulmaa. Petterson sanoo.

Petterssonin mukaan asiaa voisi suhteuttaa esimerkiksi siten, että jos tästä ajasta kerrottaisiin vain Donald Trumpin, tai vaikka Vladimir Putinin kautta, meiltä jäisi suuri osa maailmaa ymmärtämättä.

Historian opetus kaipaa päivitystä

Petterssonin pohtii, että historian kerrontaa voisi muuttaa. Naisten tarinoita pitäisi kuulla jo koulussa.

– Toivoisin, että tämä valuisi seuraavaksi esimerkiksi koulutukseen ja siihen, että miten meille opetetaan historiaa peruskoulussa.

Petterssonin mielestä historian kirjoittaminen ei ole kuitenkaan vieläkään tasapainossa.

– Jos haluamme täysivaltaista kuvaa historiasta, siihen kuuluu erilaisia ihmisiä kokonaisvaltaisesti. Emme saa unohtaa ketään, tai siihen ainakin pyritään, Pettersson painottaa.

Kuuntele koko keskustelu Yle Areenasta!

Lue seuraavaksi