1. yle.fi
  2. Uutiset

EU:n parlamentti ei tunnusta Aljaksandr Lukašenkaa Valko-Venäjän presidentiksi

EU-parlamentti haluaa myös pakotteita Aleksei Navalnyin myrkyttäjille.

Valko-Venäjä
Kuvassa Euroopan parlamentti Brysselissä.
Koronapandemia hallitsi Ursula von der Leyenin puhetta Euroopan unionin tilasta keskiviikkona Brysselissä.Olivier Hoslet / EPA

EU:n parlamentti on tehnyt päätöksiä Valko-Venäjän tilanteesta ja venäläisen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkytyksestä.

Parlamentti ilmoittaa, ettei se tunnusta Aljaksandr Lukašenkaa Valko-Venäjän presidentiksi enää sen jälkeen, kun hänen nykyinen virkakautensa loppuu 5. marraskuuta.

Valko-Venäjällä pidettiin 9.8. presidentinvaalit, joiden tulosta mepit eivät pidä luotettavana. Parlamentin tiedotteessa sana "presidentinvaalit" on laitettu lainausmerkkeihin. Parlamentin mukaan vaaleissa rikottiin räikeästi kaikkia kansainvälisesti tunnustettuja normeja.

Sen sijaan parlamentti suhtautuu myönteisesti hiljattain perustettuun koordinaationeuvostoon "Valko-Venäjän demokraattista muutosta vaativien ihmisten väliaikaisena edustajana".

Mepit yhtyvät päätöslauselmassaan useisiin kehotuksiin järjestää mahdollisimman pian uudet, vapaat ja oikeudenmukaiset vaalit kansainvälisen valvonnan alaisena.

Euroopan parlamentti vaatii EU:ta asettamaan pakotteita niille henkilöille, jotka ovat vastuussa vaalitulosten väärentämisestä ja tukahduttamistoimista Valko-Venäjällä, Aljaksandr Lukašenka mukaan luettuna.

Europarlamentaarikot vaativat Valko-Venäjän viranomaisia vapauttamaan välittömästi koordinaationeuvoston pidätetyt jäsenet sekä kaikki muut mielivaltaisesti poliittisista syistä pidätetyt henkilöt.

Parlamentti sanoo panneensa merkille, että monet valkovenäläiset pitävät Svjatlana Tsihanouskajaa presidentinvaalien voittajana ja Valko-Venäjän vaaleilla valittuna presidenttinä.

Valko-Venäjän ulkoministeriö on vastannut EU-parlamentin tiedotteeseen sanoen sen olevan vihamielinen, eikä rakentava.

Venäjä ja Navalnyin myrkytys

Toisessa päätöslauselmassaan EU-parlamentti tuomitsee oppositiopoliitikon ja korruption vastaisen venäläisen aktivistin Aleksei Navalnyin murhayrityksen hermomyrkyllä.

Koska myrkytyksessä käytettyä Novitšok‑hermomyrkkyä voidaan kehittää ainoastaan valtion omistamissa sotilaslaboratorioissa ja koska yksityishenkilöt eivät voi sitä hankkia, viittaavat merkit vahvasti Venäjän viranomaisten rooliin myrkytyksen takana, EU-parlamentti toteaa.

Mikäli jokin muu taho paljastuu syylliseksi, kyse olisi joka tapauksessa Venäjän kansainvälisten sitoumusten rikkomisesta.

Uusi väite Navalnyin myrkytyksestä: novitšok-hermomyrkkyä oli hotellin vesipullossa

Mepit huomauttavat lisäksi, että Aleksei Navalnyin murhayritys oli osa järjestelmällisiä pyrkimyksiä vaientaa hänet ja muut toisinajattelijat, ja sen tarkoituksena oli erityisesti vaikuttaa 11.–13. syyskuuta järjestettyihin Venäjän paikallis- ja aluevaaleihin.

Aleksei Navalnyin tapaus on vain yksi esimerkki Venäjän harjoittamasta laajemmasta sisäpoliittisesta painostuksesta ja sen harjoittamista maailmanlaajuisista aggressiivisista toimista, päätöslauselmassa todetaan.

Parlamentti kehottaa EU-maita olemaan aktiivisia ja esimerkiksi ottamaan käyttöön EU-toimenpiteitä Venäjää vastaan sekä vahvistamaan jo voimassa olevia toimia.

Mepit kehottavat lisäksi ottamaan käyttöön pakotteita, jotka mahdollistaisivat korruptoituneiden henkilöiden eurooppalaisten varojen keräämisen ja jäädyttämisen Navalnyin korruptiontorjuntasäätiön havaintojen mukaisesti.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi